CEO van Yahoo krijgt kritiek om beslissing moederschapsverlof

© pn

De 40-jarige Marissa Mayer, sinds juli 2012 CEO van Yahoo, verwacht een eeneiige tweeling. Maar ze is niet van plan om lang thuis te blijven eens de twee meisjes geboren zijn: via sociale netwerksite Tumblr liet ze weten dat ze gewoon zou doorwerken tijdens haar zwangerschap en slechts twee weken moederschapsrust zou nemen.

vwh

De aankondiging van de zwangerschap kwam er via Tumblr, eigendom van Yahoo. ‘Ik laat jullie dolblij weten dat mijn man Zack en ik een tweeling verwachten’, schreef ze. Maar ook: 'Mijn zwangerschap verloopt goed en zonder complicaties, dus plan ik de zwangerschap en de bevalling op dezelfde manier dan met mijn zoon, drie jaar geleden'. In 2012 kreeg Mayer een zoon, maar na twee weken zat ze opnieuw aan haar bureau.

Twee jaar geleden, toen Meyer nog niet lang aan het hoofd was bij Yahoo, schafte ze de mogelijkheid om thuis te werken af. Drie maanden later voerde ze wel een nieuwe moederschapsregeling in: vrouwen die bevallen waren, kregen 16 weken betaald verlof, voor vaders wordt acht weken voorzien.

Dat ze zelf geen gebruik maak van deze gunstige regeling, veroorzaakt kritiek. 'Mayer is een rolmodel', zegt Anne Weisberg, voorzitter van het Families and Work Institute in New York. 'Ze zou moeten weten dat dit niet alleen een persoonlijke keuze is. Mensen zullen dit interpreteren alsof leiderschap betekent dat je zelf niet kan doen wat het bedrijf toelaat, dat je er altijd moet zijn en dat werk het belangrijkste is', zegt ze.

Anderen vinden het dan weer niet fair dat Mayer zich moet verantwoorden voor haar beslissing. 'Wanneer heeft een mannelijke CEO voor het laatst moeten uitleggen hoe hij een baby en werk ging combineren?', zegt Kristen Rowe-Finkbeiner, voorzitter van de belangengroep MomsRising. 'Mannen moeten niet uitleggen of ze niet te snel weer aan het werk gaan en of dat hun kinderen niet zal schaden. Zij moeten hun beslissing niet verantwoorden'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen