Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘SVB betaalde willens en wetens te veel aan automatiseringsproject’

Foto ANP / Valerie Kuypers

De leiding van de Sociale Verzekeringsbank heeft willens en wetens miljoenen te veel betaald aan een automatiseringsproject waarvan al snel duidelijk werd dat het mislukt was, en dat uiteindelijk na vier jaar werd gestaakt. Dat zeggen ex-werknemers van de SVB zeggen tegen onderzoeksprogramma Zembla.

Het gaat om het multi-regelingen-systeem, dat de 40 miljard aan uitkeringen voor AOW en kinderbijslag moest verwerken. Het project werd een jaar geleden geannuleerd omdat het niet werkte. Er was toen volgens de verantwoordelijke staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) formeel 43,7 miljoen euro uitgegeven aan de bouw van het systeem. Volgens ex-medewerkers is het werkelijke bedrag tientallen miljoenen hoger.

Capgemini verdient miljoenen ondanks falende software

Vanavond zendt de NPO een aflevering van Zembla uit over twee mislukte projecten van softwaregigant Capgemini, waarin het blootlegt hoe het bedrijf ondanks falende software miljoenen verdient. Van alle grote ICT-bedrijven is Capgemini het vaakst betrokken geweest bij grote automatiseringsprojecten van de Rijksoverheid die financieel uit de hand lopen, bleek vorig jaar uit onderzoek van deze krant.

Tijdens de ontwikkeling en bouw van het programma voor de SVB werden kritische werknemers “weg gemarginaliseerd”, zegt Berl Sijes, oud-werknemer: “Mensen waren bang.” Een anonieme ex-werknemer die voor Zembla bij een notaris een beëdigde verklaring aflegde zegt: “Alleen mensen die het geluid van Capgemini lieten horen, bleven over.”

Software gemaakt door Indiase werknemers

De SVB betaalde facturen van Capgemini zonder dat het de software controleerde die – alweer – Indiase werknemers van het bedrijf maakten, zeggen oud-werknemers. Deze verhalen van ex-medewerkers passen in het patroon van slecht management van automatiseringsprojecten door de Rijksoverheid en de neiging om bij problemen weg te kijken.

De manager die voor SVB het project moest leiden was een externe adviseur. Hij werd betaald via Capgemini. De SVB-ambtenaar die de facturen van de projectmanager moest controleren, heeft volgens Zembla samen met deze projectmanager een bedrijfje.

Programma voetbalanalyse bleef vastlopen

De tweede zaak waarover Zembla bericht is een voetbalanalyse-programma dat Capgemini voor ondernemer Kenneth Berkleef bouwde. Na een jaar softwarecode schrijven en 1,5 miljoen euro verder bleef het programma vastlopen. Capgemini vroeg Berkleef wel of hij de programmeurs van het bedrijf in India wel hoge beoordelingen wilde geven. “Cijfers onder de 4,5 op een schaal van 1-5 worden gezien als afgang en daar staan straffen op.” Capgemini kreeg het programma nooit aan de praat. Klanten als Barcelona en de Nederlandse hockeybond liepen weg en Berkleef ging failliet. Hij heeft een rechtszaak aangespannen. ICT-specialisten die de software voor Berkleef bekeken noemen de code “ongelofelijk slecht” en “gemaakt door beginners”.