Jambon preciseert richtlijnen over bagage- en identiteitscontrole

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) preciseert de richtlijnen over hoe de politie tewerk moet gaan bij de punctuele controle van bagage en identiteit op luchthavens, in stations en op het metronet. Jambon bereidt daar een rondzendbrief over voor.

(kld)

Dat heeft de minister maandag in de Kamer aangekondigd, naar aanleiding van de verijdelde aanslag van 21 augustus op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs.

Zowel minister Jambon als zijn collega’s van Justitie Koen Geens (CD&V) en van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) waren in een gemengde Kamercommissie uitgenodigd om een stand van zaken te geven over het onderzoek naar de feiten en over de maatregelen die nadien volgden. Hier en daar werd gewaarschuwd voor steekvlampolitiek, wat Jambon ook onderschreef, 'maar wanneer zo’n aanslag gebeurt, verwacht de bevolking een reactie van het parlement en de regering'.

Handel en wandel

Minister Geens gaf een overzicht van het onderzoek naar de handel en wandel van de dader van de verijdelde aanslag, Ayoub el-Khazzani. Daarbij blijken nog verschillende vragen onbeantwoord, bijvoorbeeld hoe lang hij in België heeft verbleven en hoe lang, of hij naar Syrië is afgereisd, waarom hij naar België terugkeerde, hoe hij aan zijn wapens kwam en of hij een ‘lone wolf’ is.

De Spaanse inlichtingendiensten hebben geprobeerd ons land en Frankrijk op de hoogte te houden van wat ze dachten dat zijn whereabouts waren, ging Geens voort, maar er is geen enkel gevalideerd getuigenbewijs over zijn aanwezigheid in Mortsel in 2012 noch van zijn aanwezigheid in Molenbeek dit jaar. 'Het is niet zo waarschijnlijk dat hij hier lang zou verbleven hebben', aldus de Justitieminister.