UGent voorstander van oriëntatietests

© Photo News

De Universiteit Gent is voorstander van oriënteringsproeven in het hoger onderwijs. De universiteit reageert zo op de uitspraken van Luc De Schepper, de rector van de Universiteit Hasselt.

(kld)

Rector De Schepper waarschuwde dat het aantal universitairen sterk zal dalen door dergelijke tests en dat vooral kinderen uit minder gegoede gezinnen zouden afhaken. Rijkere ouders zouden hun kinderen toch inschrijven, doordat Crevits de tests niet-bindend wil maken. Minder begoede ouders zouden dat risico niet nemen.

Geen diploma

De UGent is het niet eens met De Schepper dat een oriëntatiefproef overbodig zou zijn. Zo heeft een vijfde van de studenten na vijf jaar geen diploma, klinkt het in een persbericht. Een groot deel van de studenten die wel een diploma halen, studeren af in een andere richting dan die waaraan ze begonnen zijn.

De universiteit spreekt ook tegen dat oriëntatieproeven momentopnames zijn, die naar parate kennis peilen en niet naar vaardigheden zoals doorzettingsvermogen. De UGent verwijst daarvoor naar de Simon-test die ze nu al aanbiedt. 'Er wordt geen parate kennis getest, wel een hele rist van vaardigheden en attitudes die nodig zijn op universiteit of hogeschool', klinkt het.

Goede voorspelling

Volgens de universiteit is de geldigheid van de test bovendien bewezen en zijn de scores een goede voorspelling van de reële studieresultaten. Ook zouden de sociaal-economische situatie of het opleidingsniveau van de ouders geen effect hebben op het resultaat. 'De test is er net op gericht om studenten, vooral ook de minder begoede, aan te moedigen om in te zetten op een studierichting waarin hun talenten maximaal tot ontwikkeling komen.'

De UGent stelt ten slotte dat de test 'deel van een breed oriëntatieproject' moet zijn. Daarin moet bijvoorbeeld ook het oordeel van de klassenraad een belangrijke rol spelen.

Vrijblijvend

Zowel de KU Leuven (Luci-test) als de UGent (Simon-test) voerden dit jaar een vrijblijvende oriëntatieproef in. Bij de start van de inschrijvingen bleek dat 6.809 scholieren in Leuven en 9.344 scholieren in Gent deze test al aflegden.

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) wil tegen april 2016 een overkoepelende oriëntatietest aanbieden voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs.