Bende Dan Dragos voor rechter voor roofmoord op juwelier

Voor het hof van assisen van Brussel opent woensdag het proces tegen vijf Roemenen die ervan verdacht worden lid te zijn van een criminele organisatie en in juli 2010 in de Brusselse Zuidstraat juwelier Dominique Legros te hebben gedood.

sdv

Woensdag wordt de jury samengesteld, de debatten ten gronde beginnen maandag 7 september. Het proces zal twee weken duren en verloopt onder hoge veiligheid gezien de beklaagden als bijzonder gevaarlijk worden aanzien.

De vijf beklaagden, tussen 30 en 44 jaar, staan terecht voor diefstal met geweld in een Brusselse juweelzaak, met als verzwarende omstandigheid de doodslag op de toen 60-jarige juwelier Dominique Legros. Ze worden ook beschuldigd deel uit te maken van een criminele organisatie waarvan Dan Dragos de leider zou zijn.

Wurging

Op 24 juli 2010 werd een politiepatrouille verwittigd van een diefstal bij een juwelier in de Brusselse Zuidstraat, en dat de uitbater daarbij werd gedood. De politie vond het slachtoffer, liggend in zijn winkel, de handen en voeten met kleefband vastgemaakt. De hulpdiensten slaagden er niet meer in de man te reanimeren.

De wetsgeneesheren stelden nadien vast dat het overlijden door wurging werd veroorzaakt en dat het slachtoffer tal van slagen in het aangezicht vertoonde.

Videobeelden

Analyse van de videobeelden van bewakingscamera’s in de buurt van de zaak leerde de speurders dat meerdere verdachten in een witte bestelwagen ter plaatse kwamen en tussen 10.15 en 10.30 uur de winkel in- en uitgingen. Op de beelden bemerkten de speurders dat die verdachten hun gsm gebruikten. Het telefonieonderzoek op basis van de telefoonnummers die werden geactiveerd door de antennes in de buurt van de winkel, voerde naar de identificatie van een aantal van de beklaagden.

Nadien werden rogatoire commissies uitgestuurd naar Frankrijk, Roemenië en Italië, wat tot de identificatie leidde van alle verdachten: Gheorghita Lipovanu, Nicolae Samoila, Florin Manolache, Gheorghe Rezmerita en Dan Dragos.

Gheorghita Lipovanu werd in december 2010 gevat nabij de Roemeense hoofdstad Boekarest. Hij werd in januari 2011 onder zware veiligheidsmaatregelen aan ons land uitgeleverd. Volgens Roemeense politierapporten slaagde hij er in zijn celdeur te vernielen en zijn handboeien te verbreken. Gheorghe Rezmerita en Nicolae Samoila werden onder hoge beveiliging uitgeleverd door respectievelijk Italië (september 2013) en Roemenië (augustus 2011).

Het vermoedelijke kopstuk, Dan Dragos, werd in augustus 2014 door Frankrijk uitgeleverd. Florin Manolache kwam in juli 2012 van een Franse cel in handen van de Belgische justitie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen