Rector Hasselt: ‘Toelatingsproef treft vooral kinderen uit minder gegoede gezinnen’

Luc De Schepper, rector van de Universiteit Hasselt.© BELGA

De rector van de Universiteit Hasselt, Luc De Schepper, vindt de invoering van een algemene toelatingsproef aan de universiteit absoluut geen goed idee. Er zullen veel minder kinderen van minder gegoede ouders de weg naar de universiteit vinden, voorspelt hij.

(kld)

'Als de Vlaamse regering de plannen doorzet om algemene oriënterings- of toelatingsproeven te organiseren in het universitair onderwijs, zal dat nefaste gevolgen hebben. Het aantal universitairen zal drastisch dalen, vooral kinderen van ouders die financieel niet al te sterk staan’, zegt De Schepper. De Hasseltse rector baseert zich op wetenschappelijk onderbouwd cijfermateriaal.

Gokspel

‘Toelatingsproeven zijn een gokspel, en gewoon helemaal niet nodig’, stelt hij onomwonden. ‘In de eerste plaats: de toelatingsproeven zijn totaal onbetrouwbaar’, vindt De Schepper. 'Het is een momentopname van de parate kennis, waarbij belangrijke parameters als doorzettingsvermogen of ambitie niet worden getest. Een gokspel.’

‘Het gevolg is dat veel jongeren die bekwaam zijn, worden tegengehouden en anderen die wel voor de proef slagen nadien toch afhaken. Omdat de minister het resultaat van de toelatingsproef niet bindend wil maken, denken we dat bemiddelde ouders hun kinderen toch zullen inschrijven, ook al zijn ze gebuisd voor de proef. Maar minder rijke ouders zullen dat risico niet willen nemen. Daardoor alleen al krijg je een totale scheeftrekking.'

Probleem?

De rector vindt de proeven totaal overbodig. 'Cijfers tonen aan dat de helft van de studenten niet slaag in het eerste jaar universiteit. Maar 80 procent van hen heeft binnen vijf jaar toch een diploma van de universiteit of hogeschool. Van alle Oeso-landen ligt de gemiddelde leeftijd van jongeren met een hoger diploma het laagst in ons land. Wat is dan het probleem?'

Anderzijds zijn er nu al veel te weinig universitairen in ons land, vindt Luc De Schepper. 'Vergeleken met andere Oeso-landen, toch onze economische concurrenten, hinken we wel achterop wat het aantal universitairen betreft. Met deze proeven gaan we de deur nog meer dichtmetselen. Het gevolg is dat er straks in bijvoorbeeld Tanzania meer universitairen rondlopen dan hier. Willen we daar naartoe?'

De rector is al met zijn bevindingen naar minister van Onderwijs Hilde Crevits gestapt, maar die wil vooralsnog het regeerakkoord uitvoeren, waarin staat dat er oriënterings- of toelatingsproeven moeten komen.

UGent voorstander van oriëntatietests

© Photo News

De Universiteit Gent is voorstander van oriënteringsproeven in het hoger onderwijs. De universiteit reageert zo op de uitspraken van Luc De Schepper, de rector van de Universiteit Hasselt.

Rector De Schepper waarschuwde dat het aantal universitairen sterk zal dalen door dergelijke tests en dat vooral kinderen uit minder gegoede gezinnen zouden afhaken. Rijkere ouders zouden hun kinderen toch inschrijven, doordat Crevits de tests niet-bindend wil maken. Minder begoede ouders zouden dat risico niet nemen.

Geen diploma

De UGent is het niet eens met De Schepper dat een oriëntatiefproef overbodig zou zijn. Zo heeft een vijfde van de studenten na vijf jaar geen diploma, klinkt het in een persbericht. Een groot deel van de studenten die wel een diploma halen, studeren af in een andere richting dan die waaraan ze begonnen zijn.

De universiteit spreekt ook tegen dat oriëntatieproeven momentopnames zijn, die naar parate kennis peilen en niet naar vaardigheden zoals doorzettingsvermogen. De UGent verwijst daarvoor naar de Simon-test die ze nu al aanbiedt. 'Er wordt geen parate kennis getest, wel een hele rist van vaardigheden en attitudes die nodig zijn op universiteit of hogeschool', klinkt het.

Goede voorspelling

Volgens de universiteit is de geldigheid van de test bovendien bewezen en zijn de scores een goede voorspelling van de reële studieresultaten. Ook zouden de sociaal-economische situatie of het opleidingsniveau van de ouders geen effect hebben op het resultaat. 'De test is er net op gericht om studenten, vooral ook de minder begoede, aan te moedigen om in te zetten op een studierichting waarin hun talenten maximaal tot ontwikkeling komen.'

De UGent stelt ten slotte dat de test 'deel van een breed oriëntatieproject' moet zijn. Daarin moet bijvoorbeeld ook het oordeel van de klassenraad een belangrijke rol spelen.

Vrijblijvend

Zowel de KU Leuven (Luci-test) als de UGent (Simon-test) voerden dit jaar een vrijblijvende oriëntatieproef in. Bij de start van de inschrijvingen bleek dat 6.809 scholieren in Leuven en 9.344 scholieren in Gent deze test al aflegden.

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) wil tegen april 2016 een overkoepelende oriëntatietest aanbieden voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs.