Kamer van Koophandel vindt zwemmen in meer oneerlijke concurrentie voor openluchtzwembaden

© Dick Demey

De Limburgse Kamer van Koophandel vindt dat zwemmen in Het Koet, een meer op het industrieterrein Lummen-Zuid, verboden moet worden omdat het oneerlijke concurrentie is voor recreatiedomeinen. Burgemeester Luc Wouters (CD&V) zegt dat er wel degelijk een zwemverbod geldt, maar dat het niet altijd gemakkelijk is om het toe te laten passen.

tg

Gedelegeerd bestuurder Johann Leten van de Kamer van Koophandel Limburg vergelijkt zwemmen in Het Koet met de ‘Witte van Zichem’. Toen leerden kinderen zwemmen in de Demer.

‘Bij mooi weer wemelt het er van gratis zwemmers. Dit is niet alleen levensgevaarlijk maar bovendien ook illegale en oneerlijke concurrentie ten opzichte van ondernemers die openluchtrecreatie aanbieden en het hoofd boven water trachten te houden. Voka en Kamer van Koophandel Limburg eisen nu dat de overheid streng optreedt tegen deze illegale praktijken’, klinkt het.

‘Als het weer wat meezit, stromen de kampeerders en dagjesmensen toe. Ondernemers die zwembaden uitbaten worden (terecht) heel streng gecontroleerd. Hier is geen enkele controle’, klinkt het.

Lode Nulmans van recratiedomein Wilhelm Tell in Opglabbeek getuigt: ‘Wij moeten voldoen aan de strenge Vlarem-wetgeving. Er moet één redder per 50 zwemmers ingezet worden, onze waterkwaliteit wordt voortdurend gecontroleerd en we moeten dure producten gebruiken om de waterkwaliteit optimaal te houden. Dat kost ons jaarlijks ongeveer 100.000 euro. Bovendien is het aanleggen van een zwembad met bijhorende douches, kleedhokjes en speeltuigen een bijzonder zware investering. Als men dan weet dat er op heel wat plaatsen midden in de natuur illegaal gezwommen wordt en zonder enige vorm van toezicht of controle op hygiëne, stel je je daar toch wel vragen bij.’

Dweilen met open kraan

Burgemeester Luc Wouters (CD&V) van Lummen kent het probleem en zegt dat de klagers een punt hebben. ‘Zwemmen is daar verboden. Daar zijn verschillende reden voor. We hebben al vaak samengezeten met de eigenaar van het domein en met het schepencollege en de politie van Hasselt, het domein ligt immers voor een stuk op hun grondgebied, maar het is geen gemakkelijk dossier. Het domein is niet afgesloten, daarvoor is het te uitgebreid. Bovendien kunnen wij als overheid geen privédomein afsluiten. Er staan wel borden dat het verboden is om daar te zwemmen. Maar op zonnige dagen is het er vaak zo druk dat het dweilen met de kraan open is voor onze lokale politie. Je kan mensen uit het water halen, maar een half uur later zit het toch weer vol’, zegt burgemeester Wouters die zelf ook niet meteen een oplossing heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen