Direct naar artikelinhoud
Update

Meer schade door tropische storm Erika dan verwacht

De schade die Erika op het eilandenstaatje Dominica aanrichtte, blijkt veel groter dan verwacht. Honderden huizen zijn verwoest en complete stukken land zijn verschoven. Naar verwachting neemt de tropische storm zaterdag iets in kracht af voordat maandag de Amerikaanse staat Florida wordt bereikt. Het orkaancentrum sluit niet uit dat Erika mogelijk zondag weer sterker wordt.

Hoge golven en harde wind in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek.

Momenteel is de storm op weg naar de Dominicaanse Republiek, waar regen en windstoten worden verwacht. Vermoedelijk zal Erika daar in kracht iets afnemen. Volgens meteorologen is het verloop moeilijk te voorspellen. Aan land kan Erika afnemen, terwijl contact met water zorgt voor meer kracht.  

In Florida is de noodtoestand uitgeroepen. Gouverneur Rick Scott zei vrijdag dat Erika een 'serieuze dreiging vormt voor de hele staat'. Voorspellingen laten zien dat de storm over het midden van de staat zal razen. Florida werd voor het laatst in 2005 getroffen door een zware storm.

Eerder raasde Erika over Dominica, een onafhankelijke eilandstaat in de Caribische zee. Daar zijn volgens premier van het eiland Roosevelt Skerri 20 mensen omgekomen. Ook worden 31 mensen nog vermist.

Erika heeft veel meer schade aangericht op Dominica dan aanvankelijk werd gedacht, aldus premier Roosevelt Skerrit. De storm ging gepaard met zware windstoten en hevige regenval. In korte tijd viel meer dan 30 centimeter regen.

Delen van het eiland zijn overstroomd en stukken land zijn verschoven. Honderden huizen zijn weggespoeld en verwoest. Volgens de premier moet Dominica opnieuw worden opgebouwd.

De tropische storm neemt zaterdag in kracht af en zal niet meer uitgroeien tot een orkaan. Erika komt maandag aan land in Florida, waar uit voorzorg sinds vrijdag de noodtoestand geldt.


Erika zorgde voor een flinke ravage in de Dominicaanse Republiek.
Flinke golven in Santo Domingo.