Direct naar artikelinhoud

FC Groningen mist koele afmaker

Groningen miste de nodige kansen en scheidsrechter Bas Nijhuis verzuimde de noorderlingen twee strafschoppen te geven. Tussendoor sloeg PSV genadeloos toe.

Met buitenkant rechts bedient Adam Maher Luciano Narsingh (niet op de foto) op maat.Beeld anp

De zon scheen uitbundig, drie duiven pikten gretig in het malse gras van de half gevulde Arena, de bal had een roze steunkleurtje en FC Groningen tartte PSV. Maar kampioen PSV won de Johan Cruijffschaal ogenschijnlijk eenvoudig (3-0), dankzij scorend vermogen dat ontbrak bij de bekerwinnaar.

Twee schitterende doelpunten maakten het verschil. Een machtige, klassieke, diagonale kopbal van Luuk de Jong, en een goal na een vinnige solo van Adam Maher. Hulpeloos hief Botteghin de handen ten hemel, alsof De Jong een overtreding had gemaakt voor de 1-0. Nee hoor, het was de pure klasse van De Jong; een staaltje sprongkracht, timing en koppend vermogen.

Dat zag ook technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord, de club die interesse heeft in de sterke, doch logge en weinig wendbare Botteghin, die een bepaald ongelukkige avond beleefde. Van Geel kreeg op social media sowieso op zijn broek, omdat hij net in beeld was toen hij iets zei tegen mevrouw Van Geel, tijdens de verder ontroerend stille minuut voor de overleden Groninger oud-voetballer Piet Fransen.

Enfin, PSV greep dus de eerste van drie nationale prijzen, de traditionele opening van het seizoen, de schaal die bijna nooit door de naamgever wordt uitgereikt. Willy van der Kuijlen was opgetrommeld voor de overhandiging, en dat is de Cruijff van PSV, dus zo erg vonden ze dat niet in Eindhoven.

De missie is mislukt. In de persoon van De Jong had PSV een spits die een niveau te hoog was voor ons. Hij was koelbloedig. Wij niet
Trainer Van de Looi

Slechte pass

Groningen was zeker voor rust beter, sterker en spelbepalend, maar de laatste pass was meestal slecht, Groningen miste de nodige kansen en scheidsrechter Bas Nijhuis verzuimde de noorderlingen twee strafschoppen te geven; voor rust na hands van Isimat-Mirin en, na de pauze, na een overtreding van Hendrix op Antonia, vlak voor de 3-0.

Afgezien van het gebrek aan spanning was FC Groningen - PSV onderhoudend, zeker dankzij het fijne spel van FC Groningen, op papier een aantrekkelijk elftal. Trainer Erwin van de Looi verloor zijn beste speler, Chery, en zijn aanvoerder Kieftenbeld aan lagere clubs in Engeland. De club had zich halverwege vorig seizoen al verzekerd van een nieuwe nummer 10, Rusnak. Deze zomer verleidde Groningen onder anderen Linssen, een van de betere aanvallers op de vleugel in Nederland, en middenvelder Drost van Zwolle tot een verhuizing. De laatste viel in, net als PSV-aankoop Pereiro.

FC Groningen kreeg dus de beste kansen voor rust, via Linssen, De Leeuw en nogmaals Linssen, met een dreun op de paal. PSV scoorde dus, door de klasse van Luuk de Jong. De voorzet van Arias was even onderweg, maar De Jong klom en kopte perfect, met als gevolg een zuinige blik van Van Geel op de tribune. Daar stond hij dan, Botteghin.

De dragende spelers van het kampioenselftal

Inzake PSV zijn nog niet zoveel conclusies te trekken. Met Wijnaldum en Depay zijn twee dragende spelers vertrokken. Pröpper is een uitstekende, sierlijke, creatieve nieuweling. Hoe snel anderen als Pereiro, Lestienne en de zondag zwakke vleugelverdediger Poulsen zich voegen naar spel en gewoonten, is even afwachten. De derde dragende speler van het kampioenselftal, Guardado, begon na de gewonnen Gold Cup met Mexico nog op de bank. Linksachter Willems is geblesseerd.

Het middenveld oogde defensief soms kwetsbaar, met Pröpper, Maher en Hendrix. Maar bij de tweede treffer speelden Pröpper en Maher de hoofdrol. Pröpper, opvolger van Wijnaldum, gaf de bal achteloos mee aan Maher, die begon aan de fraaie solo, dribbelend van rechts naar links, een amechtige Hiariej in zijn kielzog tolererend. Mahers diagonale schot was een passend sluitstuk van een heerlijke ren.

De wedstrijd was daarmee gespeeld, want hoe Groningen ook zijn best deed, een doelpunt maken was te veel gevraagd. Dat lukte PSV nog eenmaal, en wederom was de woede van de bijna 5.000 fans uit Groningen gewekt. Hendrix tikte binnen het strafschopgebied het been van Antonia weg. Het was uitstekend te zien op beeld, ook in de herhaling op de grote schermen in de Arena, maar Nijhuis, een man van het weids armgebaar, vond het weer eens niets.

In de tegenaanval, snel zoals bij PSV gewoon is, scoorde De Jong opnieuw, van dichtbij. Wedstrijd beslist, schaal naar Eindhoven. Het werd bijna zelfs 4-0, toen PSV wel een strafschop kreeg, die overigens terecht gegeven was omdat Mahi op de hakken van uitblinker Arias trapte.

Guardado, net ingevallen, mocht aanleggen, maar een strafschop met de mentale druk in de Gold Cup bleek makkelijker te nemen dan een strafschop in de Arena, tijdens een duel dat al was gewonnen.

Trainer Phillip Cocu: 'Ik ben tevreden. De doelstelling was winnen.' En de verliezende trainer Van de Looi: 'De missie is mislukt. In de persoon van De Jong had PSV een spits die een niveau te hoog was voor ons. Hij was koelbloedig. Wij niet.'