Direct naar artikelinhoud

Feyenoord geeft wel heel makkelijk doelpunten weg

Dirk Kuijt maakt zijn eerste doelpunt na zijn terugkeer in de Kuip.Beeld anp

Niemand begrijpt er iets van in de perszaal van De Kuip, zaterdagavond tijdens de rust van het oefenduel tussen Feyenoord en Olympiakos. Clubiconen als Jan Boskamp, Mario Been en John de Wolf discussiëren met journalisten over hoe hun club zeven dagen voor de competitiestart tegen FC Utrecht zo makkelijk doelpunten kan weggeven.

Niet dat een doelpunt slikken tegen Olympiakos een schande is. De Griekse kampioen overleefde de afgelopen vijf jaar twee keer de groepsfase van de Champions League en versloeg vorig seizoen in dat toernooi Atletico Madrid en Juventus.

Alleen het gemak waarmee de Grieken in de eerste helft door de Rotterdamse defensie combineerden en liefst drie keer scoorden, zorgde voor verbazing op de tribune. De Griekse competitie begint pas over een kleine drie weken, maar het leek of de spelers van Feyenoord degenen waren die net het strand voor de grasmat hadden verruild.

Het bedenkelijke niveau van de eerste helft was vergelijkbaar met de eerste helften van Feyenoord in de oefenduels tegen VVV (2-1-nederlaag) en Southampton (3-0-nederlaag).

Het werd uiteindelijk 3-1 voor Olympiakos. In een seizoen waarin Feyenoord na een dramatisch einde van vorig seizoen snakt naar succes onder aanvoering van de teruggekeerde volksheld Dirk Kuijt, is een voorbereiding die eindigt met een vak feestende Grieken in een leeggelopen stadion niet ideaal.

We begonnen naïef en gaven de goals weg. Jammer, want het was het laatste oefenduel en ook nog eens in De Kuip. Dan wil je iets laten zien.
Jens Toornstra

Leerzaam

Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst wilde zaterdagavond niet te veel waarde hechten aan de nederlagen in de oefencampagne. Volgens hem was het vooral leerzaam. 'Zo'n club als Olympiakos straft elk foutje af.' Hij heeft zijn spelers op het hart gedrukt dat ze alles kunnen wegpoetsen met een thuiszege op Utrecht.

Van Bronckhorst sleutelde de afgelopen weken flink aan zijn team. Neem aanvoerder Kuijt. Tegen Southampton stond de Katwijker rechtsbuiten. Tegen Olympiakos begon hij in de spits, om in de tweede helft weer naar de buitenkant te verhuizen. Immers en Vilhena, twee puzzelstukjes die Van Bronckhorst als overcompleet leek te hebben beschouwd, kregen plots speelminuten tegen de Grieken.

Middenvelder Jens Toornstra leek zeker te zijn van een basisplek, maar werd tegen Olympiakos in de rust aan de kant gehouden. 'Kan gebeuren', zei Toornstra na de wedstrijd. Hij baalde meer van de belabberde eerste helft dan van zijn wissel. 'We begonnen naïef en gaven de goals weg. Jammer, want het was het laatste oefenduel en ook nog eens in De Kuip. Dan wil je iets laten zien.'

Een jaar geleden werd Toornstra bij FC Utrecht weggeplukt door toenmalig Feyenoord-trainer Fred Rutten. In zijn debuutseizoen speelde de 26-jarige middenvelder 29 wedstrijden en scoorde hij zeven keer. Nu staat Van Bronckhorst voor de groep en is het Rotterdamse middenveld getransformeerd door het vertrek van sleutelspeler Clasie en de komst van Vitesse-speler Vejinovic.

Zo'n club als Olympiakos straft elk foutje af.
Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst
Dirk Kuijt viert zijn goal tegen Olympiakos. Rondom de Kuip was het nieuwe shirt met nummer 7 niet te missen. De fans hebben vertrouwen in het nieuwe seizoen met hun nieuwe aanvoerder.Beeld anp

Verandering

En zo is er meer veranderd. Met de Zweedse middenvelder Gustafson en de komst van verdediger Jan-Arie van der Heijden verwelkomde Feyenoord nog twee nieuwe gezichten.

Toornstra wil alleen niet spreken van een nieuw Feyenoord. Ja, er zijn spelers bijgekomen en vertrokken - zoals zondag nog voormalig toptalent Jean-Paul Boëtius (21), die Feyenoord verruilt voor FC Basel - maar dat is inherent aan voetbal, meent hij.

Net zo nuchter kijkt hij naar de trainerswissel aan het einde van afgelopen seizoen. 'Iedere trainer heeft een andere werkwijze', zegt hij. 'Van Bronckhorst is misschien iets relaxter dan Rutten. Voor de ene groep is dat lekker, voor de andere groep niet. Ik heb het idee dat het bij ons op trainingen goed gaat, alleen dat moeten we wel vertalen naar wedstrijden. Dat gebeurt te weinig. Het is aan ons de taak dat snel te veranderen.'

Toornstra straalt vertrouwen uit, ondanks de nederlagen in de oefencampagne. Dat doen ook de Feyenoord-fans. Het duel tegen Olympiakos was uitverkocht en het shirt met rugnummer 7 en de naam van Kuijt was niet te missen rond het stadion. Kuijt is de verpersoonlijking van de hoop in Rotterdam-Zuid.

Volgens Toornstra heeft Kuijt zich in zijn eerste maanden in Rotterdamse dienst ook echt ontpopt als de leider van de ploeg, binnen en buiten het veld. 'Hij deelt zijn ervaringen en houdt ons scherp.'

Het hoogtepunt van het oefenduel tegen Olympiakos volgde na ruim een uur voetbal. Kuijt versierde een strafschop, ging zelf achter de bal staan en scoorde. Het was het eerste doelpunt sinds zijn terugkeer.

Even was er die bekende orkaan van geluid in De Kuip. Misschien is het bij Feyenoord dit seizoen wel net als bij sprookjes: ze beginnen vaak ellendig, maar kennen een gelukkig einde.

Dirk Kuijt is de leider van de groep. Hij deelt zijn ervaringen en houdt ons scherp.
Jens Toornstra

Twitter bericht wordt geladen...