Zo goed als geen hinder voor de reizigers op Zaventem

Zaventem vanmorgen, business as usual.© belga

De bewuste veiligheidspoortjes waar naar verluidt al zeker vijftig personen zijn doorgeglipt.© BELGA

thumbnail: Zaventem vanmorgen, business as usual.
thumbnail: De bewuste veiligheidspoortjes waar naar verluidt al zeker vijftig personen zijn doorgeglipt.

Reizigers op de luchthaven in Zaventem hebben nauwelijks hinder ondervonden van de stiptheidsacties bij het veiligheidspersoneel. 'We zien geen vertragingen bij de vluchten en ook geen belangrijke opstoppingen in de luchthaven zelf', zei een woordvoerster van Brussels Airport.

(kld)

Op Brussels Airport vinden vandaag stiptheidsacties van het veiligheidspersoneel plaats. Aan de veiligheidspoortjes voor vluchten binnen de Schengenzone werden vanmorgen de identiteitspapieren en vliegtuigtickets van de passagiers systematisch opgevraagd en gecontroleerd. Van enige hinder of wachtrijen door de acties was er echter weinig niets te merken.

'Het doel is niet om lange wachtrijen in de luchthaven te veroorzaken', legde de liberale vakbondsman Thierry Vuchelen vanmorgen uit. 'We voeren bij de passagiers alleen enkele bijkomende controles uit, voor of na de biljetcontrole.' Volgens het ACOD ging het om korte acties van een kwartier tot een halfuur.

Iets voor de middag werden de stiptheidsacties verplaatst naar het tarmac, de catering en het personeel van de luchthaven. De actievoerders wilden aan het personeel vragen om de papieren te tonen die hun aanwezigheid op die plek legitimeren. Daar zouden de passagiers in principe geen last van moeten ondervinden. Ook reden de inspecteurs met hun dienstauto’s naar de zetel van de ceo van Brussels Airport om er met luid getoeter hun grieven kenbaar te maken.

Poortjes

Met de actie protesteren de vakbonden tegen de slechtwerkende nieuwe veiligheidspoortjes. Het veiligheidspersoneel op Brussels Airport slaat alarm omdat al vijftig keer iemand zonder ticket door de poortjes zou geglipt zijn.

Tegelijk zijn ze bezorgd over hun toekomst en rol binnen Brussels Airport. De christelijke vakbond doet niet mee en wijst erop dat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) in september een rondetafel organiseert om de wet aan te passen aan de evoluties in de luchtvaart- en beveiligings­sector.

De bonden beschouwen de actie vooral als een schot voor de boeg. In september staat een vergadering gepland met bevoegd minister Jacqueline Galant (MR) over de toekomst van de luchthaveninspecteurs. 'We willen bereiken dat er op dat moment overleg komt, niet dat we met een droge mededeling voor voldongen feiten worden geplaatst', zegt Vuchelen.

Op Brussels Airport werken een negentigtal luchthaveninspecteurs.