© VTM

KSJ-leider snijdt medeleider zonder aanleiding de keel over

Het kamp van een KSJ-groep uit Herentals is dit weekend dramatisch geëindigd nog voor het begonnen was. Een oud-leider sneed zaterdagavond in de Ardennen een medeleider de keel over. Wat hem bezielde, is een compleet raadsel. Volgens het Luxemburgse parket kampt de jongeman met psychische problemen. Het 20-jarige slachtoffer verkeert niet langer in levensgevaar.

MICHAËL TEMMERMAN, PIETER HUYBERECHTS, JONATHAN BERNAERTS

Normaal gezien zou een veertigtal leden van de KSJ uit Herentals komende woensdag op kamp vertrekken naar Ochamps, een deelgemeente van Libin in de provincie Luxemburg. Zoals steeds was een deel van de leiding enkele dagen vroeger naar het glooiende terrein afgezakt.

Maar het zomerkamp, waar de leden uit Herentals al een jaar reikhalzend naar uitkijken, gaat niet door. Het werd afgeblazen na een bijzonder gruwelijk incident.

Zaterdag rond 21u kende het kamp een dramatische wending: een van de leiders haalde plots een mes boven en viel een van zijn ‘vrienden’ langs achteren aan.

Wat hem bezielde, is volstrekt onduidelijk, maar hij ging compleet over de rooie. Het 20-jarige slachtoffer werd zwaar toegetakeld: hij kreeg verscheidene messteken en twee halsslagaders werden overgesneden. De jongen werd daarna in levensbedreigende toestand naar het ziekenhuis van Libramont overgebracht. De politie kon de dader later overmeesteren. Het slachtoffer zweefde urenlang tussen leven en dood, maar zijn toestand is gestabiliseerd.

Daad van waanzin

De dader blijkt een 28-jarige oud-leider te zijn die geen functies meer had binnen de KSJ, maar wel nog meeging op kamp in Wallonië. De twintiger kampt al langer met psychische problemen en werd na de feiten overgebracht naar de psychiatrische vleugel van een Waalse gevangenis.

Het Luxemburgse parket spreekt van ‘een daad van waanzin’. “Het gaat hier om een brutale daad”, zegt parketwoordvoerster Sarah Pollet. “De dader heeft bewust de keel doorgesneden van het slachtoffer. Het gaat om zeer zware feiten. De onderzoeksrechter heeft hem aangehouden op verdenking van poging moord, de zwaarst mogelijke kwalificatie.”

Nina Uyttersprot, nationaal coordinator van de KSJ-KSA-VKSJ zegt geen weet te hebben van psychische problemen. “Voor ons is het nog altijd een groot raadsel hoe dit is kunnen gebeuren.”

Geschokt

De nationale leiding van de KSJ reageerde gisteren geschokt. Ze bleef een hele dag opvallend karig met commentaar. De Facebookpagina van de groep werd zelfs meteen offline gehaald. “We nemen dergelijke zaken zeer ernstig”, verklaart Uyttersprot. “Onze eerste bekommernis is om de nodige ondersteuning te bieden aan de betrokkenen en de ouders te informeren over wat er precies gebeurd is.”

Meteen na het incident werd het kamp grotendeels opgeruimd. Ouders van de kampleiders kwamen gisterochtend hun kinderen ophalen. Zondagavond bleef slechts een tiental KSJ’ers, allemaal twintigers, op het kampterrein achter om de laatste tenten, sjorbalken en ander materiaal in kleine huurvrachtwagens te laden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER