Luister naar

Weinig vrouwen vriezen eicellen in

Nieuws
Amsterdam
Ellen de Visser redactie vk
vrijdag 31 juli 2015 om 20:53

Er zijn maar weinig vrouwen die besluiten om eicellen in te vriezen voor later.

Na een lange periode vol (politieke) opwinding en onenigheid tussen artsen kregen ivf-klinieken vier jaar geleden toestemming om eicellen in te vriezen op sociale indicatie, maar slechts de helft doet dat ook. De belangstelling is klein, zo blijkt uit een rondgang. Het AMC kondigde in de zomer van 2009 aan dat het ziekenhuis eicellen wilde gaan invriezen van alleenstaande vrouwen vanaf 30 jaar met een kinderwens. Vrouwen zouden hun eicellen dan later alsnog kunnen gebruiken om, via ivf, een kind te krijgen. Veroudering is het grootste probleem bij ivf: de kwaliteit van de eicellen neemt af met de leeftijd. Tot dan toe vond de behandeling alleen plaats om medische redenen, vaak bij vrouwen met kanker die een chemokuur moesten ondergaan.

Het duurde twee jaar voordat de beroepsgroep het onderling eens was, een protocol opstelde, en de minister haar fiat gaf aan alle dertien klinieken. Sindsdien hebben zo’n driehonderd vrouwen eicellen laten invriezen op sociale indicatie, van wie veruit de meesten in het AMC. Vorig jaar ging het om 99 vrouwen, de twee jaar ervoor om 187, aldus Sjoerd Repping, hoofd van het centrum voor voortplantingsgeneeskunde van het AMC. Het Rotterdamse Erasmus MC heeft tot nu toe van zestien wensmoeders eicellen ingevroren, laat hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Joop Laven weten. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven komt niet verder dan twee vrouwen, bij het Isala Fertiliteitscentrum gaat het om een paar vrouwen per jaar. ‘Het loopt hier zeker niet storm’, zegt ook hoogleraar gynaecologie Bart Fauser (UMC Utrecht).

doelmatigheid

Bij het Maastricht UMC hebben zich wel vrouwen gemeld voor een gesprek, maar die zijn allemaal afgehaakt, vooral vanwege de kosten. De behandeling kost duizenden euro’s en vrouwen moeten dat zelf betalen.

Vier van de acht universitaire ziekenhuizen bieden de behandeling niet aan; de vraag is zo klein dat ze doorverwijzen naar de andere centra. Het Groningse UMCG is als enige kritisch over de behandeling. ‘In een tijd van beperkte mankracht en middelen geven we prioriteit aan vruchtbaarheidsproblemen met een medische oorzaak’, aldus een woordvoerster. Groningse artsen zetten bovendien vraagtekens bij de doelmatigheid, nu onderzoek ontbreekt. ‘Er is een ingrijpende behandeling nodig, en de kans op zwangerschap is later beperkt. Hoeveel vrouwen gaan hier ooit gebruik van maken en hoeveel kinderen levert dit op?’ Het invriezen van eicellen is nog steeds een experimentele behandeling, benadrukt het UMCG, waarvan de langetermijngevolgen voor de gezondheid van de kinderen nog niet bekend zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Het is onmogelijk om dolfijnen een goed leven te laten leiden in gevangenschap. Of je moet van heel Harderwijk een zwembad maken.’

Kun je nog naar het Dolfinarium in deze tijd? 'Dolfijnen ervaren in gevangenschap veel stress'

Is het Dolfinarium nog van deze tijd? Grote zeezoogdieren die een zee aan ruimte nodig hebben, leven er in een bassin. En waarom mogen wilde dieren er kunstjes doen, terwijl dit in het circus verboden is?

Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.