Direct naar artikelinhoud

Aantal uitleningen bij de OBA met bijna tien procent gedaald

Het is een landelijke trend en ook de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft er last van. Het aantal uitleningen van boeken, cd's en dvd's daalde bij de OBA in 2014 9,8% ten opzichte van 2013.

De centrale bibliotheek in het centrumBeeld ANP

Dat staat in het jaarverslag van de OBA over 2014. Daarin wordt duidelijk dat bibliotheken minder gezien en gebruikt worden als uitleeninstituut en meer als plek waar mensen terecht kunnen om bijvoorbeeld te werken of studeren.

Opvallend was dat er in bestaande vestigingen in 2014 gemiddeld genomen een lichte daling was van de bezoekersaantallen, terwijl er in de nieuw geopende vestigingen meer bezoekers kwamen. Bijvoorbeeld de in maart 2014 geopende vestiging in IJburg, met een collectie uitsluitend gericht op kinderen. Deze vestiging trok in 2014 meer dan 72.000 bezoekers, waarbij in de maand oktober - met de Kinderboekenweek - zelfs meer dan 10.000 bezoekers over de vloer kwamen.

De nieuwe vestiging in Slotermeer trok 11,5% meer bezoekers dan de oude vestiging in dit stadsdeel. Een vergelijkbare trend deed zich voor in de nieuwbouwvestiging aan het Waterlandplein. Ook OBA De Hallen liet goede bezoekcijfers zien. 

Gemiddeld bezoeken dagelijks tussen de 4.000 en 5.000 mensen de Centrale Bibliotheek.