Direct naar artikelinhoud

Studenten bestormen ministerie Taiwan uit woede over geschiedenisboeken

Honderden woedende studenten hebben het Taiwanese ministerie van Onderwijs bestormd uit woede over een plan voor wijzigingen in de lesboeken geschiedenis op middelbare scholen. Ze vinden dat de voorgenomen herziening te veel aandacht besteedt aan goede relaties met het Chinese vasteland. Een twintigjarige leider van de protestbeweging pleegde donderdag zelfmoord, nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd wegens zijn rol bij eerdere protesten.

Boven en onder: boze studenten bij het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken.Beeld ap

Volgens de ruim 700 studenten zijn de nieuwe geschiedenisboeken een poging hen met pro-Chinese standpunten te 'hersenspoelen'. Zo zijn in het hoofdstuk 'Vaderlandse geschiedenis' de Taiwanese geschiedenis en die van de Volksrepubliek samengevoegd. Dat past beter bij het 'Een-China-principe' dat voor Peking heilig is: met deze formulering vermijdt de Volksrepubliek dat Taiwan als onafhankelijke natie wordt erkend.

Sinds de burgeroorlog eindigde met een communistische overwinning in China is Taiwan een de facto onafhankelijk land, maar de Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als eigen grondgebied dat hoe dan ook met het vasteland zal worden herenigd. Alles wat met de relaties met het vasteland te maken heeft, ligt in het trotse, democratische Taiwan hypergevoelig. Voor een buitenstaander lijkt de woede over de omstreden aanpassingen haarkloverij, maar Taiwanezen maken zich zorgen als ze zien dat schoolboeken passages over de Japanse kolonisatie van Taiwan vervangen door negatieve stereotypen die scholieren op het vasteland met de paplepel worden ingegoten als het om Japan gaat.

Zonnebloembeweging

De huidige Taiwanese regering, die vooral om economische redenen betere relaties met het Chinese vasteland voorstaat, loopt met de controverse over de geschiedenisboeken op eieren. Na het afsluiten van een reeks economische samenwerkingsovereenkomsten met Peking, die de stagnerende Taiwanese economie een impuls moeten geven, staat regeringspartij Kuomintang (KMT) er slecht voor in de peilingen voor de presidentsverkiezingen volgend jaar januari. De democratische Volkspartij (DPP), die tien jaar geleden aan de macht was en Peking uitdaagde door net geen onafhankelijkheid uit te roepen, heeft veel aanhang bij Taiwanese jongeren. Die kunnen zich, in tegenstelling tot de ooit uit China naar het eiland gevluchte oudere generatie, totaal niet met het vasteland identificeren.

Vorig jaar bezetten jongeren onder de naam Zonnebloembeweging bijna een maand lang het Taiwanese parlement om te protesteren tegen een overeenkomst met het Chinese vasteland voor meer economische samenwerking in de dienstensector. Sinds deze protesten is de besluitvorming over deze overeenkomst stilgelegd.

Zonnebloembeweging
Beeld afp