© Sven Dillen

Europese landbouworganisaties kondigen grote betoging aan

De landbouwers van de Europese Unie maken zich op voor een ‘grote betoging’ op 7 september naar aanleiding van de Europese Landbouwraad in Brussel. Dat zegt Copa-Cogeca, dat de belangrijkste vakbonden en landbouwcoöperatieven in Europa verenigt, in een persbericht.

rdc

Copa-Cogeca is tevreden “dat de Europese Commissie de bedoeling heeft om nieuwe maatregelen uit te werken die de Europese producenten van fruit, groenten en melk helpen die getroffen zijn door het Russische embargo”. Toch zijn ze “verre van voldoende om de zware verliezen van de producenten uit te wissen”.

“We roepen de EU op om de onderhandelingen met Rusland te versterken, zodat de SFS-maatregelen (sanitaire en fytosanitaire) op de export van Europees varkensvlees opgeheven worden begin 2014”, zegt Albert Jan Maat, voorzitter van Copa. “We roepen ook op tot gerichte maatregelen in de regio’s die het ergst te lijden hebben onder het embargo.”

“Wat de melksector betreft, willen we dat de Europese Commissie de lidstaten toestaat dat de directe betalingen (van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, red.) voor 1 december worden uitgekeerd”, zegt voorzitter Christian Pèes van Cogeca. “De interventieprijs (de minimale prijs die betaald moet worden voor een landbouwproduct, red.) moet verhoogd worden, zodat er een bodem is in de markt. De prijs werd de laatste keer in 2008 vastgelegd, maar ondertussen ligt ze al veel lager dan de productiekosten.”

Naast de Boerenbond is de Waalse Federatie van de Landbouw (FWA) lid van Copa-Cogeca. Beide belangenorganisaties voerden donderdag acties in ons land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER