Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Griekse beurs maandag na vijf weken sluiting weer open

Een archieffoto van de Griekse beurs.
Een archieffoto van de Griekse beurs. Foto: AFP / Louisa Gouliamaki

De Griekse beurs mag aanstaande maandag de deuren weer openen, na vijf weken gesloten te zijn. Dat heeft het beursbedrijf achter de Athens Stock Exchange zojuist bekendgemaakt, nadat het ministerie van Financiën toestemming had gegeven.

De sluiting van de beurs op 26 juni kwam door de kapitaalrestricties die de Griekse regering die dag afkondigde, om zo de Griekse banken overeind te houden. De bevolking mocht hierna maar 60 euro per dag pinnen en de Atheense beurs moest dicht.

De eerste maatregel werd vorige week al iets versoepeld, toen de Griekse banken hun deur weer mochten openen. Nu volgen dus de maatregelen rond de beurs. Beurshandelaren die in Griekenland gevestigd blijven wel onderworpen aan restricties, omdat overboekingen naar het buitenland nog niet mogen. De bedoeling is dat alle restricties langzamerhand worden afgebouwd.