Direct naar artikelinhoud

Tweede huis in Frankrijk kan duizenden euro's opleveren

Nederlanders die de afgelopen jaren hun tweede huis in Frankrijk verkochten of verhuurden, kunnen in totaal duizenden euro's terugkrijgen van de Franse belastingdienst. Dat zegt advocaat Hanno Wols van Steinz & Dijkstra Advocaten; een kantoor gespecialiseerd in Frans vastgoed dat een kleine honderd gedupeerde Nederlanders bijstaat.

Semur-en-Auxois in de Franse Bourgogne.Beeld thinkstock

Het gaat om mensen die sinds augustus 2012 - toen Frankrijk een nieuwe heffing invoerde - hun tweede huis verhuurd of verkocht hebben en daarbij verplicht waren sociale lasten te betalen op de meerwaarde van het huis. Die heffing, zo bleek deze week uit een uitspraak van de Franse Raad van State, is in strijd met Europese regels. Een niet-staatsburger, zo is het idee, betaalt al sociale lasten in eigen land en hoeft dat dus niet nogmaals te doen in een ander EU-land.

De financiële gevolgen van deze uitspraak zouden fiks kunnen oplopen voor Frankrijk aangezien buitenlanders sinds 2012 zeker 25 duizend huizen verkochten. Afhankelijk van de verkoopprijs gaat het om tienduizenden euro's per persoon die kunnen worden teruggevorderen.

Een tweede leven in de Bourgogne

Het is hard werken voor een veel lager inkomen dan ze gewend waren. Toch stijgt het aantal Nederlanders dat een nieuwe leven begint in de Bourgogne. En Frankrijk is er blij mee.

Standaard belasting

'Het financieel belang van de heffing voor de Franse Staat is zo'n 250 miljoen euro per jaar', zegt Wols. 'Een inkomstenbron waar de regering absoluut geen afscheid van zal willen nemen. Mijn vermoeden is dus dat deze heffingen van in totaal 34,5 procent zo snel mogelijk worden omgedoopt tot een standaard belasting.' Dat betekent dat mensen die hun tweede huis willen verkopen dat het best zo snel mogelijk kunnen doen, aangezien de tienduizenden verplicht af te dragen euro's nu nog teruggevorderd kunnen worden. Na een wetswijziging kan dat niet meer.

Wols benadrukt dat gedupeerden wel zelf in actie moeten komen, 'want de Franse regering zal nooit automatisch geld terug betalen. Je moet zelf bezwaar indienen en niet wachten tot er een Franse brief op de deurmat ploft.' Nu al heeft de Franse fiscus zeker 7 duizend bezwaarschriften ontvangen, zegt Wols, waarvan zeker een paar honderd afkomstig zijn van Nederlanders.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie