Direct naar artikelinhoud

Burgemeester van Kampen knapt Amsterdamse Kamperburg op

Het jasje gaat uit, de schildershandschoenen aan. De burgemeester van Kampen Bort Koelewijn staat op het punt om de letters van de Kamperbrug bij het centraal station een nieuw likje verf te geven. Hij is deze vrijdagochtend speciaal hiervoor vanuit Overijssel overgekomen.

Koelewijn liep onlangs over de brug die de Prins Hendrikkade en het Stationsplein met elkaar verbindt. Het viel de burgemeester van de Overijsselse plaats op dat het naambordje van de brug wel een kwast kon gebruiken. 'Ik heb toen contact gezocht met de gemeente Amsterdam. Niet als burgemeester van Kampen, maar als normale burger heb ik via de algemene meldkamer mijn hulp aangeboden. Deze brug staat symbool voor de betrekkingen tussen Kampen en Amsterdam,' zegt Koelewijn over de plek waar vroeger de nachtboot uit Kampen aankwam. Tot 1960 was er een veerdienst tussen Kampen en Amsterdam.

Kampen heeft als oude Hanzestad een grote rol van betekenis gespeeld in de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis. 'Vooral in de veertiende en vijftiende eeuw was Kampen een belangrijke spil in Ijssel- en Zuiderzeegebied. Amsterdam heeft die positie in de eeuwen erna overgenomen,' zegt hoogleraar maritieme en urbane archeologie Jerzy Gawronski, die ook bij de stunt aanwezig was. 'De Kamperbrug is vernoemd naar het voormalige bolwerk Kamperhoofd. Dat maakte onderdeel uit van het verdedigingsbolwerk van de stad. De naam Kamperhoofd is waarschijnlijk het gevolg van het Kamper dialect,' aldus Gawronski, die ook hoofd van het gemeentelijke bureau Monumenten en Archeologie is.

Burgemeester Koelewijn heeft inmiddels de mouwen opgestroopt en gaat met zijn verfroller over de letters van de kamperbrug. Bij het woord brug stopt hij en geeft hij de verfroller door aan stadsdeelvoorzitter centrum Boudewijn Oranje die vervolgens het klusje afmaakt. De actie ondersteept de intentie van de Kamper burgemeester om de banden met Amsterdam aan te halen. 'Ik bezoek Amsterdam een paar keer per jaar. Soms om politieke redenen maar soms ook voor de gezelligheid. Als ik hier ben loop ik toch altijd even over de Kamperbrug.' Koelewijn had eerder al aangegeven niet de hele brug te zullen schilderen.