Direct naar artikelinhoud

Gemeente gaat kringloopwinkels betalen voor inzameling grof vuil

Kringloopwinkels gaan voor een vergoeding van de gemeente in de stad ongewenste maar nog bruikbare huisraad bij mensen thuis ophalen. De ketens deden dat vaak al, maar werden niet door de gemeente gestimuleerd.

Gemeente gaat kringloopwinkels betalen voor inzameling grof vuil
Beeld ANP

Het gaat om een proef die waarschijnlijk in oktober start en een half jaar duurt. Het college van b. en w. hoopt hiermee de afvalketen te verduurzamen. 

Kringloopwinkelketens Rataplan, De Lokatie en Juttersdok doen mee met de proef. Deze ketens hebben in totaal tien locaties in Amsterdam. Ze krijgen ongeveer 150 euro uitgekeerd per ton kilo opgehaald grof vuil.

Om de kringloopwinkels nog verder te stimuleren duurzaam te werken moeten ze een bedrag gaan betalen voor het wegdoen van kapotte of slecht verkoopbare meubels, waar dat vroeger geen geld kostte. 'Denk daarbij aan een kastje met een kapotte deur,' zegt een woordvoerder van de gemeente. 'Door deze regels zullen kringloopwinkels eerder hun best doen om zo'n kastje te maken en verkopen.'   

Afvalpunten
De gemeente hoopt indirect extra plekken voor dagbesteding bij kringloopwinkels te realiseren. 'We gaan er vanuit dat kringloopwinkels tijdens deze proef meer inkomsten krijgen en daarom meer mensen kunnen aannemen,' zegt de woordvoerder. 'Maar we moeten zien hoe het loopt, het is een proef.'

Hoe mensen vanaf het najaar de kringloopwinkels kunnen bereiken om grof vuil aan te bieden, is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat de gemeente te zijner tijd bij informatie over grof vuil naar kringloopwinkels gaat verwijzen. Naast de mogelijkheid om grof vuil op te halen, komt er op een aantal afvalpunten een speciale container, waar nog bruikbare huisraad in gedumpt kan worden. 

Afvalketen verduurzamen
Kringloopwinkels zijn in de jaren tachtig opgericht om mensen met een kleinere portemonnee de kans te bieden tegen lage prijzen meubels, kleding of boeken te kopen. Een groot deel van de mensen werkzaam in de branche heeft moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld langdurige werkloosheid.  

De proef met kringloopwinkels past in de ambitie van het college van b. en w. om de afvalketen in Amsterdam te verduurzamen en op hogere scheidingspercentages te komen. Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid van D66, wil in het najaar hierover een plan presenteren.