Direct naar artikelinhoud

'Amsterdam mogelijk onder curatele van het rijk'

Als de gemeente Amsterdam zijn jaarrekening niet op orde maakt, dreigt de stad onder curatele van het rijk te worden gesteld. Dit meldt het Parool op basis van een risicoanalyse in opdracht van de gemeente.

De Amsterdamse gemeenteraad.Beeld ANP

'Het beeld dat geschetst wordt in dit rapport, bevestigt dat de jaarrekening 2015 een zware klus wordt,' citeert het Parool de analyse. 'Momenteel is er zorg in alle lagen van de organisatie.'

De problemen in de hoofdstad zijn ontstaan door een onduidelijke begroting, capaciteitstekort, slechte communicatie en een achterstallige administratie.

Het is aan D66-wethouder van Financiën Udo Kock om orde op zaken te stellen op het Amsterdamse stadhuis. Hij noemt een gezonde financiële huishouding een speerpunt van het college.

Projectgroep

De ambtenaren die de analyse hebben uitgevoerd stellen voor om een projectgroep en een stuurgroep te belasten met het vormgeven van de jaarrekening. Deze moet begin 2016 gepresenteerd worden. 

Mocht Amsterdam geen deugdelijke jaarrekening weten op te maken, dan bestaat de kans dat Amsterdam een zogeheten Artikel-12 gemeente wordt. Door deze status krijgt Amsterdam extra geld in ruil voor streng financieel toezicht uit Den Haag. Iedere uitgave moet in dit geval worden goedgekeurd.

December vorig jaar werd bekend dat de gemeente een raadenquête houdt naar het beheer van de financiën van de gemeente. Volgens CDA en Partij voor de Dieren, de twee initiatiefnemers, was die toen al lange tijd slecht. Een enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat een raad kan inzetten. De vorige keer dat zo'n onderzoek werd gehouden, was naar de uit de hand gelopen kosten en duur van de aanleg van de Noord-Zuidlijn.