Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Welk bier drink je op de Amsterdamse festivals?

Bier en muziekfestivals zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Terwijl het voor sommige feestgangers niet interessant is welk merk pils hij de hele dag achteroverslaat, maakt het voor anderen juist het verschil. Wat stroomt er uit de tap op Amsterdamse festivals?

Deze week werd bekend dat de een-na-grootste tent van Lowlands samen met de wissel op de tap wordt omgedoopt van Grolsch naar Heineken. Dit was de reden voor muziekplatform 3voor12 om te inventariseren welke festivals welk bier schenken.

Conclusie: Heineken heeft ruimschoots de meeste festivaltaps in handen. De brouwer sloot namelijk een deal met Mojo Concerts, organisator van onder meer North Sea Jazz, Fortarock en Down The Rabbit Hole.

Heineken en Jupiler
Ook in Amsterdam heeft Heineken de markt grotendeels in handen, zo blijkt uit een inventarisatie van Het Parool bij dertig festivals in en om de stad. Bij ruim een derde van de festivals stromen goudgele rakkers van Heineken uit de tap. Zo sloot het biermerk in 2012 een contract met dance-organisator ID&T, het megaconcern dat onder andere Sensation en Welcome to the Future organiseert. 

De Belgische bierbrouwer Jupiler, in het thuisland verantwoordelijk voor het pils op onder meer Rock Werchter, komt met twintig procent op een tweede plek. Dit merk sloot in 2013 een contract met UDC, de festivalorganisatie van bijvoorbeeld Dance Valley. Grolsch, dat de grote Nederlandse festivals is kwijtgeraakt aan Heineken, tapt samen met zijn jongerenmerk Kornuit nog op eenzesde van de festivals.

Welk bier drink je op de Amsterdamse festivals?
Beeld anp