Direct naar artikelinhoud

Overname TNT in gevaar door Brusselse bezwaren

De beoogde overname van de Nederlandse pakketvervoerder TNT door het Amerikaanse koeriersconcern FedEx stuit op bezwaren uit Brussel. Er komt een diepgaand onderzoek om na te gaan of de Europese concurrentie niet in gevaar komt door de overname.

Ted Gunning, bestuursvoorzitter van TNT express.Beeld anp

De Europese Commissie, die het onderzoek vrijdag bekendmaakte, vreest dat de fusie zal leiden tot hogere prijzen op een aantal Europese markten voor internationale spoedzendingen en gewone kleine zendingen. Het nieuwe bedrijf zou daar onvoldoende concurrentie ondervinden van de enige twee andere spelers, UPS en DHL. Brussel benadrukt dat het openen van een onderzoek nog niets zegt over de uitkomst ervan. De commissie heeft nu negentig werkdagen de tijd om te kijken of de bezwaren gegrond zijn.

Overname eerder mislukt

FedEx heeft 4,4 miljard euro over voor de Nederlandse onderneming. Het Amerikaanse concern hoopt de inlijving van TNT in de eerste helft van 2016 te kunnen afronden.

Een eventuele blokkade van de overname zou een klap zijn voor het kwakkelende TNT. Het bedrijf rekent op de overname om weer een sterke speler te kunnen worden op de Europese pakketmarkt, waar TNT de afgelopen jaren werd afgetroefd door zijn concurrenten. De koerier verloor daarbij flink marktaandeel aan onder andere DHL en UPS.

Het zou niet de eerste mislukte overname zijn voor TNT. Twee jaar geleden deed UPS, een ander groot Amerikaans koeriersbedrijf, al een overnamepoging. Het was toen ook de Europese Commissie die de overname blokkeerde vanwege te grote marktmacht.  TNT bleef destijds stilstaan terwijl het wachtte op goedkeuring van Brussel. Noodzakelijke investeringen in het ict-systeem en het koeriersnetwerk bleven uit. Bovendien kampte het al vier jaar met verlies draaiende TNT nog met de naweeën van de afsplitsing van PostNL, waarmee het tot 2011 samen TNT Post vormde. De problemen leidden tot ontslagen bij TNT.

Kwakkelend TNT heeft baat bij overname

Onder de vleugels van het Amerikaanse FedEx kan TNT zijn concurrenten veel beter te lijf gaan. Lees hier de voordelen van de overname in de analyse van Jurriaan Nolles en Eric van den Outenaar.