Luister naar

Afrikaanse, Amerikaanse en Europese militairen trainen in Harskamp

Nieuws
Ongeveer tweehonderd Afrikaanse, Amerikaanse en Europese militairen trainen voor gevaarlijke gevechtssituaties op de legerbasis in Harskamp.
Rick Timmermans
vrijdag 31 juli 2015 om 03:00
Afrikaanse, Amerikaanse en Europese militairen trainen in Harskamp
Afrikaanse, Amerikaanse en Europese militairen trainen in Harskamp anp / Remko de Waal

De scenario’s spelen zich af in Mali. Hun wapens: laptops, radio’s, telefoons en landkaarten.

Harskamp

Gilles Bationo is kolonel in het leger van Burkina Faso en weet niet of hij zomaar met een journalist mag praten. ‘Even overleggen met iemand die boven mij staat.’ Hij wordt doorverwezen, maar krijgt in tweede instantie goedkeuring. ‘Dit is een oefening, in het echt mag ik ook niet zomaar een journalist te woord staan.’

De breedlachende chief operation loopt terug naar de laptops in het hoekje waar zijn team is neergestreken. ‘De situatie op dit moment: verschillende militante groeperingen vechten met elkaar. Van hieruit coördineren we de operaties in het veld en voorzien we de mensen daar van informatie, zodat we de bevolking goed kunnen beschermen. We zijn op vredesmissie.’

Hij noemt de scenario’s die hij sinds het begin van de training is tegengekomen realistisch. ‘Ik ben gestationeerd geweest in Timboektoe, Mali, dus ik weet wat daar speelt.’

gevaarlijke situaties

Het United States Army Africa is voor de internationale Western Accord 2015-training met partners uit zestien verschillende landen neergestreken op de Generaal Winkelmankazerne in Harskamp. Van 20 tot 31 juli oefenen ongeveer tweehonderd officieren met operatieplanning, voorspellingen van gevaarlijke situaties en het vergaren van inlichtingen op het gebied van veiligheid. ‘Stel er wordt een VN-helikopter uit de lucht geschoten, dan moeten de officieren in het hoofdkwartier aan het werk: Hoeveel gewonden zijn er? Wie moet assistentie verlenen? Is het gebied waar de helikopter is neergestort veilig? Daarmee kunnen zij weer de mensen in het veld aansturen. Het is een informatiecentrum’, legt kapitein Corné Dalebout uit.

doordenken

Het gaat er chaotisch aan toe in het fictieve sectorhoofdkwartier in Harskamp. De ruimte is klein, mannen en vrouwen in uniformen lopen kriskras door elkaar. ‘Maar er is structuur’, verzekert Dalebout.

Trainer Ben Doomernik staat in een rustig hoekje aan een tafel. Afrikaanse collega’s rollen nieuwe landkaarten uit en voeren overleg. De Nederlandse luitenant-kolonel heeft in Mali gewerkt en is ervaren op het gebied van inlichtingenwinning. Hij noemt de oefening geweldig. ‘Deze kennisuitwisseling is belangrijk. In mijn team zit iemand uit Nigeria die zich dagelijks bezighoudt met Boko Haram. Hij deelt diepte-informatie die je in kranten niet tegenkomt. Wij leren hun bijvoorbeeld beter te organiseren, maar ook om door te den ken. Stel, er staat een konvooi stil. Dan wil ik dat ze vragen stellen als: Mag dat daar? Is het gevaarlijk? Moet er steun heen? Wat betekent dat? Daar hamer ik op, want zulke vragen mis ik te veel.’

Voor de hand ligt het niet om tachtig Afrikaanse officieren en ruim honderd Amerikanen en Europeanen in Nederland te laten samenkomen om scenario’s uit Mali te oefenen. ‘De training zou plaatsvinden in Liberia’, zegt generaal-majoor Michiel van de Laan, ‘maar daar brak vorig jaar ebola uit. De Amerikanen wilden de oefening afblazen. Dat was voor ons een kans. Wij hebben namelijk baat bij deze oefeningen. Nederland draagt met zo’n 450 militairen bij aan de missie in Mali. Daarnaast wil het Nederlandse leger een rol spelen op het gebied van trainingen. Op deze manier zetten we onszelf op de kaart. We krijgen niets dan lof.’

Dat beaamt de Amerikaanse brigadier-generaal Kenneth Moore. ‘Het is een groot succes. Het doel van onze Afrikaanse missie is de capaciteiten van de Afrikaanse partners te vergroten en hun legers verder te professionaliseren. Met deze oefening is daarin weer een stap gezet.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’