Direct naar artikelinhoud

Rechtszaak om vergunning voor drijvende hottugs

De vergunning voor de gevreesde bierwaterfiets laat nog even op zich wachten, maar die voor vijf drijvende hottugs is al wel afgegeven. En daar is de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) niet blij mee. Morgen vecht de vereniging de vergunningsverlening aan bij de rechter.

Een hottug in de gracht.Beeld -

Hottugs zijn varende hottubs die tot 38 graden verwarmd worden door een op hout gestookt kacheltje. Het concept heeft volgens Diana Wind van de VVAB niets te maken met serieus gebruik van de grachten in de binnenstad. 

Bovendien zijn ze met een maximale snelheid van vijf kilometer per uur hartstikke gevaarlijk op de drukke Amsterdamse vaarwegen. 'Het is vergelijkbaar met een Canta: het kan prima op een fietspad in de stad, maar je moet er niet de snelweg mee op gaan', zegt Wind.

Ook het feit dat de drijvende badkuipen niet ver boven het water uitkomen, baart de vereniging zorgen. 'De hoofden van de inzittenden zitten precies op boeghoogte van een rondvaartboot.'

Duinrell
Wat de vereniging betreft zouden de hottugs beter op zijn plaats zijn op een plas of meertje. 'De grachten zijn geen Duinrell. Je gaat niet in zo'n bootje varen omdat je wilt genieten van de mooie architectuur', meent Wind.

De varende hottubs zijn momenteel al te huur in onder meer Londen en Rotterdam, maar deze zomer nog wil café en theater Boom Chicago de hottugs ook in Amsterdam laten varen. Ze zijn met schipper te huur voor minimaal vijftig euro per persoon en je kunt met maximaal zeven mensen tegelijk bubbelen. In een tochtje van een uur vertelt de kapitein - 'niet als gids, maar zoals een vriend het zou doen' - over de stad.

Bezwaar
Wind benadrukt dat de rechtszaak vooral gericht is op het besluit om de badkuipen een vergunning te verlenen. 'Het is een leuk initiatief, maar het is geen innoverend vervoersconcept, zoals Waternet het noemt.' De VVAB maakte om deze reden al eerder bezwaar tegen de vergunning. De bezwaarcommissie stelde de vereniging in het gelijk, maar toch bleef het besluit in stand. Dat de vereniging nu voor de rechter staat over de hottugs, is volgens Wind een 'noodzakelijke volgende stap'.

De vergunning voor het exploiteren van zes bierwaterfietsen, waar de VVAB ook fel tegen is, is nog in aanvraag. Mocht deze goedgekeurd worden, zal de vereniging ook hiertegen bezwaar maken.

Het is een leuk initiatief, maar het is geen 'innoverend vervoersconcept'
Diana Wind

Lees ook

Geselecteerd door de redactie