Direct naar artikelinhoud

Jongste moordenaar (12) ooit in VS na 16 jaar vrijgelaten

Curtis Jones, die in 1999 in de VS op 12-jarige leeftijd werd veroordeeld voor moord, is dinsdag vrijgelaten. De tiener had samen met zijn zus de toenmalige vriendin van zijn vader gedood.

Curtis en Catherine Jones destijds in de rechtbank.

Jones zat opgesloten in de gevangenis van Florida. Hij is intussen 29 jaar oud en werd een toegewijd dominee. Hij weigert te praten met de media. Zijn zus, 13 jaar op het moment van haar arrestatie, zal binnen enkele dagen vrijkomen.

Beiden werden in 1999 berecht als volwassenen. Volgens de aanklagers waren de kinderen jaloers op de vriendin van hun vader. De tieners bekenden schuld en werden veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.

Pas in 2009, toen de twee al tien jaar in de cel hadden doorgebracht, kwam de waarheid aan het licht. De Amerikaanse krant Floriday Today publiceerde toen rapporten van jeugdinstanties waaruit bleek dat Catherine en Curtis misbruikt werden door het familielid dat bij het gezin in woonde. Volgens Catherine waren de moorden die zij en Curtis planden een manier om uit hun situatie te ontsnappen. Als de drie mensen die het misbruik mogelijk maakten er niet meer zouden zijn, zou het eindelijk stoppen. Na het doodschieten van de vrouw raakten ze echter in paniek en sloegen op de vlucht. Niet veel later werden ze opgepakt in de bossen.

Catherine, die in al die jaren als enige met de pers wilde praten, is zenuwachtig over haar vrijlating. 'Ik heb een groot deel van mijn kindertijd en mijn puberteit achter de tralies doorgebracht. Er is nog zoveel dat ik moet leren. Ik heb nog nooit in een auto gereden, ik moet nog leren solliciteren en heb nog nooit een sms verstuurd. Ik heb het gevoel dat ik straks de gevangenis verlaat zoals ik ben binnengestapt. Als een meisje van dertien.'

Twitter bericht wordt geladen...

Catherine Jones(links) en Curtis Jones.