Luister naar

Zomerserie: De designjurken van tante Marijke

Nieuws
Redacteuren van het Nederlands Dagblad verkennen vier weken lang ons land langs de nullijn: op gelijke hoogte met de zeespiegel. Vandaag: Hendriëlle de Groot over het gebied tussen Wolvega en Heerenveen.
Hendrielle de groot
woensdag 29 juli 2015 om 03:00
Zomerserie: De designjurken van tante Marijke
Zomerserie: De designjurken van tante Marijke

De regen striemt tegen het raam van de trein. ‘Hjèreven!’ klinkt het door de verlaten coupé. Ik ben in Friesland, Fryslân voor de liefhebber. In Heerenveen stap ik uit en vervolg mijn traject per fiets. De blauwgele ov-fiets steekt fel af tegen de grijze lucht, net als de wapperende, knalrode poncho’s van fietsers die ik onderweg tegenkom. Over kleur gesproken; op mijn kaartje van Google maps prijkt Oranjewoud. De naam van een dorpje, maar ook van een aangrenzend natuurgebied. Het zal vast iets met de koninklijke familie te maken hebben. Ik stel me een bos voor met statige kastanjebomen.

Een wolkbreuk drijft mij naar het winkelcentrum van Heerenveen. Ik schuil onder het afdak van een winkel, want ik heb geen zin om een nat pak te halen op de nullijn. Eerst aan de slag met de opdracht van mijn voorganger, collega Rien van den Berg: ‘Doe de groeten aan tante Marijke’, is de raadselachtige instructie. Ik heb al enige research gedaan: zo ontdekte ik dat 2015 is uitgeroepen tot ‘het jaar van Marijke Meu’. 250 jaar geleden overleed deze Friese vorstin. Maar weet de lokale bevolking dat ook, of is dat een lokkertje om meer toeristen naar de stad te krijgen? Dat lijkt hard nodig, want het is verdacht stil in de winkelstraten. ‘Tante Marijke zeg je? Nooit van gehoord’, is de reactie van de locals die ik spreek. ‘Ik zou het niet weten’, zegt ook Margretha. Ze is geboren en getogen in Heerenveen, maar ‘tante Marijke’ zegt haar niets. De nullijn ook niet, trouwens.

Dan maar even langs de VVV. ‘Marijke Meu is de stammoeder van de Oranjes van nu. Ze is erg geliefd in de provincie’, vertelt medewerker Grietje Nijboer. Museum Heerenveen heeft er zelfs een tentoonstelling aan gewijd: ‘Regentes restyled’. Dat klinkt veelbelovend. Maar de hallen van het museum zijn al even verlaten als de winkelstraten. Er hangen 35 designjurken, die het leven van ‘tante Marijke’, zoals ze liefkozend door de Friezen wordt genoemd, laten zien. Van een eenvoudige zwangerschapsjapon tot een turkooisblauwe jurk met gouden stiksels.

Hoe mooi de jurken ook zijn, alleen ronddwalen in een museum is toch niet zo fijn. Als twee poppen in een donkere zolderruimte mij de stuipen op het lijf jagen (toegegeven: die hoorden niet bij de tentoonstelling, maar ik volgde mijn nieuwsgierigheid) vind ik dat ik voldoende cultuur geproefd heb. Ik keer terug naar het centrum. Een schraal zonnetje breekt door het dichte wolkendek heen. In de grachten liggen boten, plezierjachten. Ik gluur naar binnen, om een glimp op te vangen van de inrichting van de kajuit. En van de bewoners, natuurlijk, want dat is altijd interessant. Voor de ramen van sommige boten hangen truttige gordijnen om pottenkijkers te weren. Daar waar ik wel naar binnen kan spieken, ziet het er knus uit. Rieten stoelen, bloemen en brocante kasten. Verderop staat een jongetje op het dek. Een man gooit het touw naar een vrouw, ze staan duidelijk op het punt te vertrekken. Dit is mijn kans, ik ga erop af.

watertanken

Danny en Chantillon Molenaar uit Midwoud (Noord-Holland) verkennen de Friese wateren met Sylvia, het jacht van Danny’s ouders. De boot is vernoemd naar zijn moeder. Ze gaan ‘watertanken’ aan de overkant van het kanaal. ‘Water is nodig om de wc door te spoelen en de afwas te doen’, zegt Danny. De borden en bekers in het keukentje hebben zich al opgestapeld. ‘Waarom vaar je niet een stukje mee?’ Dat sla ik natuurlijk niet af.

‘Het is fantastisch om door Friesland te varen’, zegt Danny, terwijl hij aan het stuur draait. Al van jongs af aan namen zijn ouders hem mee op vaartocht. ‘Varen geeft een gevoel van vrijheid. We maken geen plannen, we kijken ’s morgen of ’s avonds waar we naartoe gaan. Het is lekker ontspannen: je bent echt op reis.’ Dyllen (7) en zijn zusje Jasmine (4) vermaken zich ook aan boord van het jacht. Danny houdt het touw vast en staat als een echte matroos op het dek, zijn zusje Jasmine scharrelt wat rond in de kajuit. Op tafel ligt suikerbrood, een typisch Friese lekkernij. ‘We houden rekening met de kinderen. Als zij het naar hun zin hebben, blijven we langer op een bepaalde plek hangen’, zegt Chantillon. ‘Als ze kunnen voetballen op een grasveldje bijvoorbeeld.’ Dinsdagavond meerden ze aan in de haven van Heerenveen, vandaag zetten ze koers naar Amsterdam. ‘Het weer is er niet naar’, vinden Danny en Chantillon. De stapelwolken smoren het laatste strookje blauwe lucht. Niet veel later begint het te spetteren.

wat me raakte

Wat me trof, was hoe verlaten het museum was. Ik was de enige bezoeker. Dat gold ook voor de winkelstraat. Jammer, want het is een gezellige stad om te bezichtigen.

de uitdaging

Doe tante Marijke de groeten!

nieuwe opdracht, voor Sjirk Kuijper

De trots van Friesland is, naast de Elfstedentocht, natuurlijk het Friese paard. Maak een ritje op een Fries paard of – als dat niet lukt, een selfie met dit dier.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’