Luister naar

Gebrek aan hulpmiddelen voor diabetespatiënt

Nieuws
Leusden
Hans Hopman
woensdag 29 juli 2015 om 03:00

Duizenden diabetespatiënten in Nederland kunnen in de problemen komen, omdat de levering van toebehoren bij insulinepompjes stagneert, signaleert Diabetesvereniging Nederland. Leverancier Roche Diabetes Care Nederland vindt dit aantal sterk overtrokken.

Oorzaken van de stagnatie zijn een verhuizing naar een nieuw magazijn en een verandering van de logistiek. Diabetesvereniging Nederland vindt dit ‘voor een miljardenbedrijf’ niet kunnen. Woordvoerder Lars Koster: ‘Dit is tamelijk knullig. We hebben zoiets nog niet eerder meegemaakt.’ Leon Tinke van de beroepsorganisatie voor apothekers KNMP spreekt over een slechte planning: ‘Als je verhuist, weet je toch wat de gevolgen zijn?’ Overigens heeft hij van de apothekers nog geen signalen ontvangen dat er aan de balie problemen zijn ontstaan omdat er geen diabetestestmateriaal en insulinepomptoebehoren, zoals ampullen en infusiesets, kunnen worden geleverd.

Roche Diabetes Care spreekt over een oponthoud van slechts ‘enkele dagen’. In Nederland maken tussen de twintig – en dertigduizend mensen gebruik van een insulinepompje om hun glucosespiegel onder controle te houden. Er zijn vier verschillende leveranciers van insulinepompjes. De Accu-Chek-producten van het bekritiseerde bedrijf worden volgens Roche-woordvoerder Georges Belderbos geleverd aan zo’n zesduizend patiënten. ‘Daarvan hebben zich de afgelopen dagen enkele tientallen bij ons telefonische servicepunt gemeld met vragen. Al deze mensen hebben we kunnen ondersteunen, vaak in samenspraak met hun behandelaars.’ De bewering van de Diabetesvereniging dat duizenden mensen in de problemen kunnen komen, klopt volgens hem niet. ‘Ons heeft niet het signaal bereikt dat een patiënt zijn of haar pomptherapie niet kan continueren.’

Enkele dagen geleden, toen het probleem voor het eerst opdook, had Roche nog geadviseerd als ‘noodmaatregel’ tijdelijk over te stappen op de insulinepen. In tegenstelling tot de pomp, die automatisch insuline toedient, zouden patiënten dus zelf de doseringen moeten inschatten. Inmiddels heeft het bedrijf zich verontschuldigd over dit advies, temeer daar verandering van therapie nooit mag gebeuren zonder eerst de behandelaar (arts) te betrekken.

Belderbos van Roche weerspreekt dat het om een algemeen advies ging: ‘We hebben alleen gezegd dat slechts in een enkel geval op een pen kan worden teruggegrepen.’

Een patiënt kan niet gemakkelijk overstappen op insulinepomptoebehoren van een ander merk. ‘Ieder merk pomp werkt weer op een andere manier’, legt Lars Koster van de Diabetesvereniging uit. Voordat de patiënt en het lichaam van die patiënt daaraan zijn gewend, ben je zo enkele dagen verder.

Waarom zijn de vier merken insulinepompjes onderling niet uitwisselbaar? Leon Tinke van KNMP voert aan dat de diabetesmarkt een ‘wereldmarkt’ is, waarbinnen zich allerlei nieuwe ontwikkelingen voordoen. ‘Daarmee willen veel leveranciers zich onderscheiden.’

Roche-zegsman Belderbos bevestigt ‘dat ieder merk zijn eigen, unieke eigenschappen heeft. Het is dan de behandelaar die, in overleg met zijn patiënt, bepaalt wat het beste systeem is. En een verzekeraar behoort op basis van goede gezondheidszorg zich daarbij aan te sluiten.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.