Luister naar

Dertigduizend zeereuzen per jaar

Nieuws
In de Rotterdamse haven lopen elk jaar dertigduizend zeeschepen binnen en honderdduizend binnenvaartschepen.
Bart van den Dikkenberg rd
woensdag 29 juli 2015 om 03:00
Dertigduizend zeereuzen per jaar
Dertigduizend zeereuzen per jaar Havenbedrijf Rotterdam / Ries van Wendel de Joode

Hoe krijgt het havenbedrijf het voor elkaar om die elke keer weer zonder mankeren naar binnen te loodsen?

Rotterdam

Achter glas zijn vijftien mensen bezig het scheepvaartverkeer in de Rotterdamse haven in goede banen te leiden. Op beeldschermen volgen ze de positie van de schepen in en buiten de haven. ‘De zeeschepen hebben een label, de binnenvaartschepen niet’, wijst Tie Schellekens, persvoorlichter van het havenbedrijf.

Het binnenbrengen van de schepen is een complex gebeuren. ‘Het begint 57 kilometer voor de kust. Grote schepen moeten zich ruim 48 uur van tevoren aanmelden bij het havencoördinatiecentrum (HCC)’, aldus Rob Gutteling, plaatsvervangend havenmeester. ‘Dat doen de agentschappen die de grote reders in Rotterdam vertegenwoordigen. Ze kennen de diepgang van hun schepen en weten of die bijvoorbeeld gebruik moeten maken van de Eurogeul.’ Geulvaart is verplicht bij zogeheten marginale schepen, zeereuzen met een diepgang van meer dan 17,40 meter. ‘Ik heb zo een keer het binnenlopen van de Berge Stahl, een van de grootste bulkcarriers ter wereld, meegemaakt’, vertelt Schellekens. ‘Dat zou ’s morgens vroeg gebeuren op 24 december. Maar er was ijsafzetting. Daardoor kon de helikopter van de loods niet landen. Dus liepen we pas ’s avonds net voor Kerst binnen. Dat vonden ze thuis echt niet leuk.’

ligplaats toewijzen

‘Het HCC verzorgt de langetermijnzaken van schepen die ons willen bezoeken’, aldus Gutteling. ‘Het wijst ligplaatsen toe volgens het toelatingsbeleid van de haven. Ook zorgt het ervoor dat andere dienstverleners, zoals roeiers, slepers en loodsen, weten dat het schip eraan komt.’ Sommige schepen krijgen een speciale behandeling, weet Gutteling. ‘Bijvoorbeeld containerreuzen van meer dan vierhonderd meter lang, of schepen die gevaarlijke stoffen vervoeren. Deze schepen kunnen niet zomaar een willekeurige ligplaats toegewezen krijgen.’

Schepen worden beoordeeld op hun veiligheidsniveau, vervolgt de havenmeester. ‘Is dat hoger dan het niveau van onze haven, dan moeten we het schip bij aankomst strenger controleren. Dat kan het geval zijn bij schepen uit bijvoorbeeld oorlogsgebieden. Bij twijfelgevallen sturen we er een inspecteur op af.’

Ook moet er een gezondheidsverklaring worden ingevuld: heeft het schip zieken aan boord? ‘In de haven is in 1935 voor dergelijke ziektegevallen een quarantaineterrein geopend. Het is nog nooit gebruikt’, aldus Schellekens.

grotere schepen

Als alles in orde is en het tij meezit, kan het schip binnenkomen. De schepen worden dan begeleid vanuit twee verkeerscentrales, een bij Hoek van Holland en een in de Botlek. ‘Die houden voortdurend contact met de binnenkomende schepen.’

Al de dertigduizend zeeschepen en honderdduizend binnenvaartschepen per jaar in de haven hebben te maken met de verkeersbegeleiders van het havenbedrijf. Dat blijkt hard nodig. ‘In totaal zijn er in de haven elk jaar tachtigduizend bewegingen van zeeschepen en ongeveer een miljoen van binnenvaartschepen’, aldus de havenmeester.

Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte zal de begeleiding van de schepen door het HCC de komende tijd veranderen. Gutteling: ‘De schepen worden steeds groter. Ze hebben daardoor meer ruimte nodig en kunnen elkaar van en naar de Tweede Maasvlakte niet overal passeren. Daarop moeten we anticiperen. We oefenen er nu al voor op een simulator.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.