Direct naar artikelinhoud

Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich woensdag zoals verwacht over een resolutie voor de oprichting van een speciaal tribunaal dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne moet berechten. Om 15.00 uur (lokale tijd) wordt in New York gestemd over het voorstel, bevestigde de vertegenwoordiging van Nieuw-Zeeland woensdag tegenover persbureau TASS.

Het VN-gebouw in New York.

Nieuw-Zeeland is de voorzitter van de Veiligheidsraad en bepaalt wat er op de agenda komt. Bij de bespreking van en de stemming over de resolutie zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië, België en Oekraïne aanwezig, zei een woordvoerder van Nieuw-Zeeland. Maleisië is vertegenwoordigd door een onderminister van Buitenlandse Zaken.

De resolutie voor de oprichting van het tribunaal wordt ingediend door Maleisië, dat een niet-permanente zetel in de raad heeft. Volgens TASS telt de resolutie twee pagina's. Daarin staat dat de ramp met MH17 een 'bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid' is en dat het oprichten van een tribunaal volgens de regels van de VN is.

In de resolutie wordt bovendien beschreven dat alle landen volledig moeten meewerken met het tribunaal. Het VN-orgaan zou werken op basis van de technische en gerechtelijke onderzoeken naar de ramp die zijn gedaan door de vijf direct betrokken landen.

Een muur vol knuffels ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met de MH17.

Rusland stemt zeker tegen

Rusland heeft al laten weten zeker tegen de resolutie te zullen stemmen. Volgens het Russische TASS is er daarom ook al een back-upplan. De vijf betrokken landen zouden dan een soortgelijk document ter stemming voorleggen aan de Algemene Vergadering van de VN, waar alle lidstaten aan deelnemen. Hun stem is echter niet bindend.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie