Luister naar

Zijn witte ME-busjes wel een goed idee?

Nieuws
Ze zijn niet te missen bij voetbalwedstrijden, rellen of demonstraties: de donkerblauwe busjes van de Mobiele Eenheid (ME). Nog even dan.
Lennart Bloemhof redactie vk
dinsdag 28 juli 2015 om 18:10
Zijn witte ME-busjes wel een goed idee?
Zijn witte ME-busjes wel een goed idee? anp / Evert Elzinga

Maandag werd bekend dat de ME het donkerblauw gaat inruilen voor wit. Is dat wel slim? Het advies van de kleurenconsulent: doe het niet. De massapsycholoog ziet minder problemen.

Amsterdam

Er is goed over nagedacht, beklemtoont een woordvoerster van de politie. ‘Met donkerblauw is niets mis, maar de nieuwe kleur past in de lijn van onze andere voertuigen. We kiezen voor herkenbaarheid, zodat de busjes flexibel kunnen worden ingezet.’ Daarom is volgens haar gekozen voor wit, de dominante kleur in het wagenpark van de politie. De nieuwe busjes worden net als de personenauto’s beplakt met politiestrepen.

Lotte Veldt, eigenaar van een kleuradviesbureau, vindt het geen goede zet. ‘Donkerblauw staat voor autoriteit, en dat wil je toch wel uitstralen als ME. Wit is neutraal, het doet niets’, legt ze uit. Veldt is van mening dat wit minder indruk zal maken op de mensen die de ME in toom wil houden. Maar het had volgens haar nog erger gekund: rode busjes. ‘Met zo’n prikkelende kleur slaan mensen helemaal op hol.’

Jaap van Ginneken is massapsycholoog en ziet minder beren op de weg dan Veldt. Hij noemt de kleurwissel zelfs verstandig: ‘Wit is de kleur van de vredebrenger. Het donkerblauw van die busjes draagt juist uit dat er geknokt gaat worden.’

Volgens Van Ginneken hebben kleuren effect op het gedrag van mensen. Die wetenschap, genaamd kleurenpsychologie, speelt een rol in de politiewetenschap en bij relbestrijding. In Amerika zijn er onder meer experimenten gedaan met roze gevangeniscellen om zo gevangenen te kalmeren, aldus Van Ginneken.

ontwerp

Hij nuanceert wel het belang van kleur. Er spelen meer factoren een rol. ‘Het is een kwestie van symboliek. Het uniform – bijvoorbeeld een platte pet in plaats van een helm – is ook belangrijk. Het is het totaalpakket, niet alleen de kleur.’

Dat geldt ook voor de ME-busjes, stelt Van Ginneken. ‘De donkerblauwe kleur, ramen met tralies en dan ook nog eens acht van die bepantserde mannen ernaast. Het heeft iets sinisters. Alsof het een militaire bezetting is. En als iets agressie oproept, is de kans ook groot dat er agressie komt. Het wordt dan een zelfvervullende voorspelling.’

De woordvoerster van de politie zegt dat het nog wel een tijdje duurt voordat de hagelwitte ME-busjes kunnen worden ingezet. De aanbesteding is net begonnen en bedrijven hebben tot september om een ontwerp in te dienen. In februari 2016 moet er dan een definitieve gunning uit rollen.

Het vervangen van de ME-voertuigen past in een breder project van de politie, waarbij het grootste gedeelte van de 14.000 politievoertuigen in de komende jaren zal worden vervangen. Zo wordt na de zomer begonnen met de aanbesteding van onder meer noodhulpvoertuigen, cellenbussen en motoren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’