Luister naar

Trouwe kerkganger laat zich minder vaak registreren als orgaandonor

Nieuws
Den Haag
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
dinsdag 7 juli 2015 om 16:10

Gemeenten met een hoog aandeel trouwe kerkgangers hebben vaak relatief weinig inwoners die zich hebben laten registeren als orgaandonor.

Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van dinsdag gepubliceerde cijfers. De gegevens bevestigen eerder gepubliceerde cijfers naar de donorregistratie per gemeenten door het platform ‘Ja of nee’, waarin partijen als de Hartstichting, de Nierstichting en het ministerie van Volksgezondheid zich hebben verenigd.

Veertig procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder stond volgens het CBS op 1 januari 2014 ingeschreven in het donorregister. Iets minder dan een kwart geeft toestemming voor het gebruik van zijn of haar organen of weefsels na het overlijden – al dan niet met uitzondering van bepaalde organen. Een klein deel laat de beslissing hierover aan nabestaanden over. Elf procent geeft expliciet geen toestemming.

De registratie in het orgaandonorregister blijft achter in de grote steden en bij inwoners van gemeenten op de zogenoemde biblebelt.

Het registratiepercentage voor orgaandonatie is het laagst op Urk (22,6 procent), gevolgd door Staphorst (26,1) en Den Haag (30,3). De minste toestemming voor orgaandonatie wordt gegeven door inwoners van Urk (8,4 procent), Staphorst (12,0) en Neder-Betuwe (13,6).

Noord-Brabant

Uitgesplitst naar provincie is het aandeel ingeschrevenen met 43 procent het hoogst in Noord-Brabant. Daar geeft ook een relatief hoog aandeel van 27 procent toestemming voor donatie. In Zuid-Holland en Flevoland is dat met 21 procent aanzienlijk lager. Deze provincies tellen ook het laagste aandeel geregistreerden. Mensen die zich niet hebben geregistreerd als donor, geven als reden dat ze het een ‘akelig idee’ vinden of dat ze ‘er nu niet over willen nadenken’. Anderen gaven aan er niet geschikt voor te zijn vanwege ouderdom of ziekte.

Religieuze redenen werden ook vaak vermeld, zoals ‘mag niet vanwege geloof’.

Een deel gaf toe laks, lui en gemakzuchtig te zijn. Andere personen zeiden dat ze onvoldoende vertrouwen hadden in de overheid of het systeem, de voorlichting niet voldoende vonden, en bang waren voor misbruik.

Ook gaven mensen die zich niet hebben laten registeren vaak aan dat de familie of partner wel weet of zij na hun dood organen willen doneren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.