Luister naar

Kort en klein: Zelfdenkend busje krijgt nog even hulp

Nieuws
In Wageningen rijdt volgend jaar een busje op de weg zonder stuur en zonder chauffeur. Het zelfdenkende busje, de WEpod, kun je met de telefoon regelen. De eerste tijd rijdt er nog wel iemand mee om de passagiers te helpen.
Jenneke van Garderen Jenneke van Garderen
dinsdag 7 juli 2015 om 03:00
Kort en klein: Zelfdenkend busje krijgt nog even hulp
Kort en klein: Zelfdenkend busje krijgt nog even hulp

Veel mensen zouden het best spannend vinden om in een auto zonder chauffeur te stappen. Maar er zijn ook mensen die denken dat het over een paar jaar heel normaal is om in een zelfrijdende auto te stappen. Want er worden al veel proeven mee gedaan. In grote steden als Rotterdam, Londen en Abu Dhabi bijvoorbeeld. Maar deze proeven worden vooral gedaan op circuits, waar geen andere weggebruikers zijn. Het is echt iets nieuws wat er in Wageningen gaat gebeuren.

Want daar gaan volgend jaar twee WEpods rijden tussen het station van Ede en de universiteit van Wageningen. Dat zijn busjes die op afstand geregeld kunnen worden. Vanuit een controlekamer worden ze in de gaten gehouden.

Vanaf november beginnen ze met het testen van de WEpods. Voor de inwoners van Ede en Bennekom, de plaatsen waar de busjes doorheen gaan, zijn er deze week informatieavonden. Want de mensen zijn natuurlijk benieuwd hoe zo’n zelfrijdend busje werkt en of dat niet gevaarlijk is. De bedenkers van het plan hebben gezegd dat er de eerste tijd iemand met het busje meerijdt, die de passagiers kan helpen met in- en uitstappen.

Die passagiers zijn vooral buitenlandse gasten van de universiteit. Die hoeven dan niet uit te zoeken hoe ze met de bus van het station in Ede in Wageningen moeten komen. Ze kunnen via een app op hun smartphone gewoon de WEpod bestellen. Als die er is, kunnen ze de deur ook met hun telefoon openmaken. Met maximaal 25 kilometer per uur zoekt het busje dan zelf de weg naar de universiteit.

Wat vind jij? Ik zou (nog) niet mee willen rijden in een auto of bus zonder chauffeur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.