Renovatiepremie brengt minder op

© Patrick Hattori

De renovatiepremie blijft dan toch een premie en geen belastingvermindering, heeft de Vlaamse regering beslist. Het maximumbedrag blijft 10.000 euro, maar dat voordeel is weggelegd voor wie een totale renovatie doet. Voor veel anderen zal de premie lager uitvallen dan vroeger.

Bart Moerman

Na meer dan een half jaar onzekerheid, kunnen verbouwers eindelijk nagaan of ze in aanmerking komen voor een renovatiepremie. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) was van plan er een belastingvermindering van te maken, en dan nog gespreid over drie jaar, zodat wie renoveert pas jaren later zijn centen zou zien.

Daar kwam veel kritiek op, vooral omdat de premie voorbehouden is voor mensen met een relatief bescheiden inkomen. Een beslissing hierover bleef ook almaar uit. Het Rekenhof tikte de Vlaamse regering al op de vingers omdat wie wou renoveren al die tijd in rechtsonzekerheid bleef.

Nu is er toch een beslissing gevallen. Homans maakt een stevige bocht: de premie blijft namelijk een premie. Bij een belastingvermindering zouden gezinnen die weinig of geen belastingen betalen namelijk geen geld kunnen opstrijken, voert Homans aan. De aanvragen moeten over twee jaar gespreid worden, zodat verbouwers toch iets vroeger hun centen krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen