Geens is voor mini-gevangenissen (maar bouwt eerst megacomplex Haren)

© belga

Justitieminister Koen Geens (CD&V) is een voorstander van kleinere gevangenissen, waar de gedetineerden een gepersonaliseerde begeleiding kunnen krijgen. Hij wil ze inschakelen in een nieuw plan om de cellencapaciteit in ons land op te drijven. Maar de mega-gevangenis van Haren laat hij daarom nog niet vallen.

peter Malaise en Yves Barbieux

‘De minister heeft inderdaad een positieve kijk op alternatieve vormen van detentie.’ De woordvoerster van Koen Geens bevestigt dat de minister de mogelijkheid voor kleinschalige gevangenissen opneemt in zijn algemeen Masterplan. Dat Masterplan wil op termijn het plaatsgebrek en dus de overbevolking in onze gevangenissen opvangen door nieuwe instellingen te bouwen. Maar het plan wordt nu herschreven, staat in het regeerakkoord. Terwijl tot dusver vooral gedacht werd aan instellingen van ongeveer dezelfde afmetingen als de huidige gevangenissen, neemt Geens ook andere, kleinschalige mogelijkheden in overweging.

De minister heeft al verscheidene partners, die zulke plannen hebben uitgewerkt, uitgenodigd voor een verkennend gesprek. Een van de bekendste projecten is dat van de vzw ‘De Huizen’. De vereniging wil de huidige gevangenissen vervangen door 900 kleinschalige thuisgevangenissen met beperkte opvangcapaciteit. Dat zou een meer gepersonaliseerde begeleiding van de gedetineerden mogelijk moeten maken, wat vandaag in instellingen met honderden gedetineerden haast onmogelijk is. ‘Nochtans is zo’n aanpak onontbeerlijk wil men de gevangenen klaarstomen voor hun terugkeer naar de maatschappij. En dat is uiteindelijk toch het doel van een gevangenisstraf’, aldus de vzw.

Toch is Koen Geens niet van plan om tegelijkertijd het project van de mega-gevangenis van Haren (Brussel) te laten varen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen