© PHOTOPRESS.BE

DE BELGEN. Vanmarcke beste Belg, Wellens stelt teleur

Sep Vanmarcke bevestigde zijn goede vorm door als beste Belg op de zesendertigste plaats te finishen in de openingstijdrit van de Tour. Vanmarcke was een seconde sneller dan Greg Van Avermaet, de tweede Belg, en Chris Froome. Klassementsman Tim Wellens stelde teleur met plaats 102, op 1 minuut en 21 seconden.

wic

Tour de France op Sportwereld.be

Vanmarcke zette een knappe prestatie neer met een zesendertigste plaats in de openingstijdrit van de Tour. Hij finishte op 49 seconden van winnaar Rohan Dennis. ‘Ik voel al een paar weken dat ik op dreef ben’, vertelde Sep Vanmarcke die zaterdag in de openingstijdrit van de Tour één seconde sneller reed dan Greg Van Avermaet over het parcours en daarmee de 36e tijd klokte en beste Belg werd. Hij was zo ook een seconde sneller dan Chris Froome, één van de favorieten voor de eindzege in de Tour.

‘In Zwitserland ging het op eind vrij goed, op het BK voelde ik me sterk, dit is een bevestiging van mijn goede vorm. Nochtans had ik het knap lastig in deze tijdrit met de hitte. Dat wist ik vooraf, omdat ik altijd wat tijd nodig heb om te acclimatiseren, maar eens je aan die tijdrit begint slaat het meteen op je benen. Ik hou niet van een sauna, kan dat normaal maar vijf à zes minuten volhouden en nu kreeg ik het ook al lastig na drie à vier kilometer, maar ik zette door. Het publiek stuwde me ook vooruit. Het deed zelfs pijn aan mijn oren’, lachte hij.

Vermote derde Belg, Wellens pas 102de

Tim Wellens had ook moeite met de hitte en werd pas 102e met een tijd van 16:17, waarmee hij op 1’21” van Dennis finishte. ‘Het was geweldig om hier door dat publiek te fietsen’, aldus de jonge kopman van Lotto-Soudal. ‘Alleen jammer van de hitte. Al na één kilometer wist ik hoe laat het was en zat ik à bloc. Ik denk niet dat ik de enige renner was die dat voelde. Normaal ben ik vrij goed in zo’n korte tijdritten, maar vandaag ging het niet. De hitte is echt mijn ding niet, ik haat het, maar goed: de warmte is voor iedereen gelijk, dus ik roep dat niet graag in als excuus. Een plek rond de 100e plaats is niet goed en niet slecht, maar middelmatig.’

Julien Vermote reed een goede tijdrit en was na Vanmarcke en Van Avermaet derde beste Belg op 1’13”, terwijl Wellens (1’21”) in de buurt van Stijn Devolder (1’19”) en Serge Pauwels (1’21”) finishte. Thomas De Gendt was de zevende Belg in het rijtje met een 124ste plaats op 1’26”, gevolgd door de duo’s Jan Bakelants (1’32”) - Jens Debusschere (1’33”) en Johan Vansummeren (1’48”) - Kenneth Vanbilsen (1’48”).

Uitslag van de Belgen:

36. Sep VANMARCKE Team Lotto NL-Jumbo+ 49”

38. Greg VAN AVERMAET BMC Racing Team+ 50”

84. Julien VERMOTE Etixx - Quick Step+ 1’13”

100. Stijn DEVOLDER Trek Factory Racing + 1’19”

102. Tim WELLENS Lotto Soudal+ 1’21”

104. Serge PAUWELS MTN-Qhubeka+ 1’21”

124. Thomas DE GENDT Lotto Soudal+ 1’26”

139. Jan BAKELANTS AG2R La Mondiale+ 1’32”

142. Jens DEBUSSCHERE Lotto Soudal+ 1’33”

169. Johan VANSUMMEREN AG2R La Mondiale+ 1’48”

170. Kenneth VANBILSEN Cofidis+ 1’48”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen