Inspecteurs treffen zeven seizoensarbeiders in kelder luxevilla aan

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

1 / 10
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De eigenaar van een luxueuze villa in Vlaanderen heeft getracht een flinke cent bij te verdienen door in zijn kelder seizoenarbeiders te logeren. Dat gebeurde echter in erbarmelijke omstandigheden, zo blijkt uit het jaarrapport van de Vlaamse Wooninspectie die deze wantoestanden op het spoor kwam.

Werner Rommers

Inspecteurs van de Wooninspectie van de Vlaamse overheid troffen in de kelder van de recent gebouwde villa met Romeinse zuilen zeven seizoenarbeiders aan, zo staat in het jaarraport van deze inspectiedienst dat openbaar werd gemaakt.

‘De bewoners moesten slapen in onafgewerkte ruimten zonder voldoende verlichting en verluchting. Ze verwarmden de ruimte met een houtkachel en een petroleumkachel. Door de gebrekkige verluchting was er een ernstig risico op co-vergiftiging’, aldus het rapport. De kelder bleek ook bijzonder karig ingericht, amper geschikt om te bewonen.

De eigenaar, die in het huis woonde, was zich blijkbaar van geen kwaad bewust. ‘Tijdens ons plaatsbezoek verklaarde hij nog bijkomende kamers in de kelder te willen inrichten’, aldus nog de Vlaamse Wooninspectie.

Record

Die Vlaamse wooninspectie verbaliseerde vorig jaar 811 panden van krotverhuurders, een record. 260 keer werd een herstelvordering opgesteld, waarbij de eigenaar wordt gedwongen zijn verkrotte woning op te kalefateren.

In de panden waar de woonkwaliteit te wensen overliet, woonden in totaal 2.549 bewoners. ‘Vooral de huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten blijft slecht’, zegt Tom Vandromme, hoofdcoördinator van de Vlaamse Wooninspectie. En nog verontrustend: één op de vijf bewoners is jonger dan 18 jaar, ‘wat een ernstig probleem is. Want slechte woonomstandigheden hebben een negatieve impact op de gezondheid en op de schoolresultaten van kinderen en jongeren.’

114 keer kwam het gerecht vorig jaar tussenbeide omdat de situatie zo verregaand was, waarbij in 8 gevallen de rechter een pand gewoon verbeurd verklaarde. Vandromme vreest wel voor verdere besparingen bij justitie. ‘Bijkomende besparingen zouden ervoor kunnen zorgen dat de vervolging van krotverhuurders zou kunnen terugvallen.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen