Vliegtuigcrash te wijten aan menselijke fout: piloot schakelde verkeerde motor uit

De crash van een passagiersvliegtuig van Transasia Airways ATR in een rivier in Taipeh, de hoofdstad van Taiwan, op 4 februari dit jaar is te wijten aan een menselijke fout. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Taiwanese Aviation Safety Council (ASC).

skn

De piloot schakelde per ongeluk de enige werkende motor uit. Dat blijkt uit de opnames van de cockpit-voicerecorder. 'Wow, ik heb aan de verkeerde knuppel getrokken.' Dat waren een van de laatste woorden van de 41-jarige piloot Liao Jian-zong. Hij probeerde daarna nog de motor opnieuw op te starten, maar zonder succes. Uit eerdere informatie uit de zwarte dozen bleek reeds dat het toestel te kampen had met motorpech. Eén van de twee motoren gaf kort na het opstijgen problemen.

Vlucht GE235 van TransAsia, met bestemming Kinmen Island, kwam kort na het opstijgen vanop de internationale luchthaven van Taipeh in de problemen. Het toestel, een ATR 72 met 58 mensen aan boord, verloor plots hoogte, ramde een brug en kwam daarna in de rivier Keelung terecht. 43 passagiers kwamen om het leven. Een automobilist legde het spectaculaire ongeval per toeval vast met een dashcam. Op de beelden is te zien hoe het vliegtuig de brug raakt en vervolgens in de rivier crasht.

Niet geslaagd

Uit het nieuwe rapport blijkt ook dat de piloot in mei 2014 niet geslaagd was voor een test in een vliegsimulator. Hij wist bijvoorbeeld niet hoe hij moest omgaan met het uitvallen van een motor. Ook volgde hij niet altijd alle procedures. Maar een maand later slaagde hij alsnog voor de test en werd hij gepromoveerd tot gezagvoerder in de cockpit. Maar volgens de onderzoekers was Liao vaak nerveus en had hij gebrek aan zelfvertrouwen.

Na de crash heeft de luchtvaartmaatschappij allerlei trainingsprocedures en veiligheidsprocedures aangepast en verstrengd. Alle piloten die nu een test niet halen worden geschorst of gedemoveerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER