Direct naar artikelinhoud

'Ze pakken alleen de Hollandse zaken'

In de Schilderswijk in Den Haag heeft de ME de hele nacht zijn handen vol gehad aan rellende betogers. Winkeliers vrezen nieuwe rellen, maar niet iedereen is verbaasd dat het gebeurt. 'Mensen zijn de intimidatie van de politie zat.'

Bewoners van de SchilderswijkBeeld Sacha Kester

Ernst Akil, mede-eigenaar van café Le Palet

'Ze hebben het voor elkaar', sneert Ernst Akil. 'Alle allochtonen zijn verenigd - samen tegen de politie. Het verbaast mij niet. Mensen zijn de intimidatie zat. Ik zie het hier elke dag: een Hollander die over de stoep fietst krijgt een waarschuwing, een allochtoon wordt direct gegrepen. En zo gaat het met alles. Hollanders zeggen tegen mij dat het niet waar is; dat er niet wordt gediscrimineerd en dat die gasten het er zelf naar maken. Nu zijn het ook geen lieverdjes, hoor. Ze hebben een grote bek, zijn ongeschoold en hebben niets te verliezen. Ze gaan er keihard in. Maar de politie doet het hier echt fout. Ze moeten de wet handhaven voor iedereen. Als de ene groep voor dezelfde overtreding harder wordt aangepakt dan de andere, zet dat kwaad bloed.

'De rellen? Dat zal de hele ramadan doorgaan. Ze pakken de politie terug. De allochtonen zijn boos. Ik schat dat 5 procent van die gasten echt niet spoort. Die blijven hakken. En kijk om je heen: ze slopen alleen de Hollandse zaken. Turkse en Marokkaanse winkels laten ze heel.

'Wat de politie moet doen? De wijk meer betrekken. Die allochtonen zijn er en ja, er zijn veel problemen. Maar probeer mensen te begrijpen, probeer er mee te werken.'

Ernst AkilBeeld Sacha Kester

Orhan, 44 jaar, ondernemer in het Westland

'Gisteravond heb ik de gehele avond op het terras in de Hobbemastraat gezeten. Het begon allemaal rustig: jongens die op een scooter op en neer reden. Veel toeteren. Schreeuwen. Een prullenbak in de fik steken. Jonge gasten waren het, tussen de 16 en 22 jaar, schat ik. Maar ineens begon iedereen te rennen, zo vanaf het Hobbemaplein deze kant op. De politie dreef de meute op, er werd met fietsen gegooid en het ging hard tegen hard. Ik hield mijn handen omhoog en werd met rust gelaten. Een agent in burger, hier even verderop, werd helemaal kapot geslagen. En het hield niet op: vanmorgen om vijf uur was het nog bezig.

'Aan de ene kant ben ik verbaasd: een Antilliaanse jongen is vermoord en bij de rellen zie ik vooral Turken en Marokkanen. Dat zij voor een andere groep opkomen, is nieuw. Aan de andere kant zijn ze de politie spuugzat. Een Hollander laten ze altijd gaan, een allochtoon wordt keihard aangepakt - dat is geen zielig gedoe, dat is gewoon waar. En dan nu met een dode tot gevolg.

'Ik ben bang dat het erger wordt. Ik hoor nu al dat er vanavond nog meer mensen komen om te rellen. En morgen weer. Ze komen ook van buiten de wijk en zelfs van buiten Den Haag. Het wordt alleen maar drukker. Dit is nog niet voorbij.'

OrhanBeeld Sacha Kester

Sebastiaan Devrijn, 37, glaszetter

'Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt. Ook niet in de Schilderswijk. Ik woon zelf in Delft, maar ik kom hier al vijftien jaar en dit is echt heel heftig. Zoveel dagen achter elkaar. Zoveel schade. Hoeveel precies? Bij theater de Vaillant alleen al zijn er 16 ruiten stuk. Gisteren bij de Albert Heijn 15. Een juwelier. De ING. En ik weet niet wat mijn collega's allemaal hebben gedaan.

'Hoe dat voor ons gaat? Wij worden 's nachts gebeld en dan komen we direct om de boel af te dichten. Met die houten platen ja. Alleen al bij dit theater zijn er vannacht twee man een uurtje of twee, drie bezig geweest. Vanmorgen om negen uur zijn we hier met een hele club verder gegaan. Het is nu middag, maar we zijn nog wel even bezig.

'Kijk, dat er bij een demonstratie een ruitje sneuvelt... Maar dit is bizar. Het lijkt Amerika wel: als daar iets gebeurt heb je ook dagenlang rellen. Iedereen houdt zijn hart vast, dat merk je wel. Mensen zijn bang dat het vannacht weer mis gaat. En waarom? Om die dode jongen? Ik weet het niet. Ik denk dat er allemaal verschillende dingen spelen die nu bij elkaar komen.'

Sebastiaan DevrijnBeeld Sacha Kester

B. Durga, 67, gepensioneerd

'U wilt voorbeelden van hoe de politie allochtonen discrimineert? Mevrouw, ik ben zelf een keer gearresteerd en dat was een vergissing want ze moesten eigenlijk mijn broer hebben. Maar toen ik klaagde dat mijn handboeien te strak zaten, draaide een agent met drie van die sterren op zijn uniform de boel nog wat strakker aan. En toen ik zei: 'U bent geen Hollander, u bent een Duitser', kreeg ik klappen. Vijf zelfs, terwijl ik geboeid was, tegen de achterkant van mijn hoofd en in mijn gezicht. Ik heb een klacht ingediend, maar er nooit meer iets over gehoord.

'En mijnheer Radja, een man van 60 jaar die hier in de straat woont, stond overdag een beetje hard te praten op de hoek van de straat. De politie vroeg of hij kon dimmen, gaf hem een duw en toen Radja protesteerde, kon hij mee naar het bureau. Daar lieten ze hem drie uur zitten, terwijl hij steeds vroeg of hij mocht plassen. Toen hij uiteindelijk in zijn cel plaste, hebben ze hem met zijn gezicht in zijn eigen urine gedrukt. Dat zaait haat, mevrouw.

'Er zitten hier rotte appels in de wijk, hoor. Maar als de politie fouten maakt, waar moet het dan naartoe? Ik hou niet van geweld, dat is helemaal niet goed te praten. Maar als je elke dag wordt gediscrimineerd en van je buren hetzelfde verhaal hoort, dan worden die jongeren boos en krijg je rellen zoals deze.'

B. Durga.Beeld Sacha Kester

Huseyin, 28, en zijn zoontje van 2, telecomwinkel in de Hobbemastraat

'Deze hier heeft helemaal niet geslapen', zegt Huseyin, terwijl hij een ventje van twee in zijn armen wiegt. 'Het is al zo warm, en dan ook nog die herrie de hele nacht. We wonen boven de ING en die werd met bakstenen bekogeld. Elke klap voelden wij in huis. Keiharde bonken. En dan het geschreeuw.

'Zelf maak ik me natuurlijk ook zorgen om de zaak. Ik moet er niet aan denken dat die bakstenen bij ons door de ruit gaan. Natuurlijk willen mensen demonstreren, maar waarom moet alles stuk? Dit is toch doelloos? Wat willen ze hier nou mee bereiken?

'Iedereen weet dat er hier problemen zijn tussen sommige jongens en de politie. En het is echt heel erg dat er iemand dood is. Maar de meeste van de gasten die hier staan te rellen komen niet eens uit de wijk. Komen hier lekker rotzooi trappen. Om tien uur 's avonds wordt het even rustig:  dan is de zon onder en gaan ze eten. Daarna gaat het los.'

Huseyin en zijn zoontjeBeeld Sacha Kester

Pernell Bernardina, 52, facilitair beheerder bij theater De Vaillant

'Kijk uit voor dat glas op de grond. En pas op! Daar steken allemaal scherven uit een bak. We zijn nog wel even bezig voordat alles weer op orde is. Ja, zelf ben ik ook al een tijdje aan het werk. Ik woon iets verderop in de straat en kon niet slapen van de herrie. En ik maakte me zorgen of het uit de hand zou lopen. Vannacht rond half twee werd ik door de beveiliging gebeld. Het inbraakalarm was afgegaan en ze stonden in een auto voor de deur, maar de beveiligers durfden de auto niet uit - er stond een hele massa, er werd met stenen gegooid en het was te bedreigend.

'Uiteindelijk bleek een buurtbewoner al binnen in het theater te staan. Die probeerde de meute buiten te houden en had de directeur gebeld. Deze kwam direct en we zijn van twee uur 's nachts tot half zes vanmorgen bezig geweest.

'Deze schade is verschrikkelijk. Wat mensen beweegt? Dat is een ingewikkelde zaak. Kijk, hoe het precies zit, weten we nog niet, maar het lijkt er op dat iemand is doodgeslagen door de politie. Dat is afschuwelijk en daar zijn mensen boos over. Ik snap ook dat het voor de politie juist daarom lastig is om keihard op te treden. Maar dit? Alles kapot maken? Dat heeft toch geen enkele zin.'

Pernell BernardinaBeeld Sacha Kester