Direct naar artikelinhoud

Minder kijkgeld noopt BBC tot duizend ontslagen

De BBC moet opnieuw flink snijden in het personeelsbestand. Topman Tony Hall kondigde donderdag het verlies van duizend banen aan bij de Britse omroep. Belangrijkste reden is een minder grote opbrengst van de kijk- en luistergelden.

Minder kijkgeld noopt BBC tot duizend ontslagen
Beeld afp

Steeds meer Britten zeggen hun televisie-abonnementen op en betalen dus niet langer kijkgeld, luidt de verklaring. Veel mensen kijken tegenwoordig vooral online programma's terug en on demand via bijvoorbeeld Netflix.

Het aantal kijkers naar normale tv is sneller gedaald dan verwacht, waardoor er een gat in de begroting ontstond, verklaart de BBC-baas. Er moet nu een gat van 150 miljoen pond (zo'n 210 miljoen euro)  worden gedicht. Het ontslaan van duizend man vangt een groot deel daarvan op, maar Hall sluit niet uit dat er meer maatregelen volgen.

De afgelopen jaren moest de BBC al vaker personeel ontslaan. Ook besloot het een zender af te stoten: BBC3 gaat binnenkort alleen online verder. De nieuwe bezuinigingsronde treft vooral personeel op de afdelingen personeelszaken en it. Ook zal er worden gesneden in het aantal chefs. In totaal werken er zo'n 16 duizend mensen bij de BBC.