Direct naar artikelinhoud

Overgrote deel arrestanten Schilderswijk minderjarig

Het 'overgrote' deel van de 61 verdachten die de afgelopen drie dagen zijn opgepakt, is minderjarig. Dat zei de Haagse burgemeester Van Aartsen donderdag tijdens een persconferentie.

Agenten en leden van de Mobiele Eenheid (ME) afgelopen nacht op straat in de Haagse Schilderswijk waar rellen uitbraken nadat honderden betogers de straat opgingen.Beeld anp

Vrijdag worden de eerste verdachten voorgeleid. Hoofdofficier Kitty Nooy liet weten dat het OM hoge straffen zal eisen. 'De tijd van boetes is voorbij.' Ook zal het OM de rechter vragen de verdachten 'zo lang mogelijk vast te houden'.  

Politiechef Paul van Musscher herhaalde dat veel agenten 'ernstig' zijn bedreigd. Ook meldde hij dat agenten met brandstof zijn overgoten. 'Dit heeft een enorme impact op de betrokkenen en hun families.' Musscher benadrukte dat geen enkel personeelslid van bureau De Heemstraat betrokken was bij de aanhouding van afgelopen zaterdag.

Reportage

'Hoeveel mensen moeten ze nog vermoorden op deze manier?', zegt een jongen, die niet met zijn naam in de krant wil. 'Ik ben hier voor gerechtigheid.'

Samenscholingsverbod

Van Aartsen meldde dat een samenscholingsverbod gisteren ook al gold, maar dat de politie het nog niet handhaaft. De maatregel houdt in dat het verboden is 'zich zonder redelijk doel met drie anderen op te houden'. Van Aartsen zei niet te weten of hij de politie gaat vragen het verbod alsnog te gaan handhaven. 'Het is moeilijk omdat het warm is, en het is ramadan.'

Ook dreigde de burgemeester met een verwijderingsverplichting. Dat houdt in dat het in een specifiek gebied verboden is met voertuigen, waaronder scooters, op de weg te komen omdat de politie anders niet zijn werk kan doen.

De Schilderswijk is deze week het toneel geweest van rellen. Aanleiding is de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij is zeer waarschijnlijk gestikt door toedoen van de agenten die hem arresteerden in het Haagse Zuiderpark.