Hittegolf in België: ‘Inspanningen in de buitenlucht vermijden'

© Photo News

© Photo News

© PN

© PN

© ss

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Heel Vlaanderen is in de ban van de hitte. De voorbije dagen gingen de temperaturen al serieus de hoogte in, en het ziet ernaar uit dat we ons aan nog wat meer graden mogen verwachten. Naar verwachting worden de ozondrempels vandaag en de volgende dagen opnieuw overschreden, in de gemeentes Aarschot en Dessel is donderdag al de alarmdrempel bereikt.

Liesbeth Boel

Donderdag zal de combinatie van luchtvervuiling, zeer warm en zonnig weer zorgen voor hoge ozonconcentraties. In twee meetstations in België, in Aarschot en Dessel, is donderdagmiddag de Europese alarmdrempel van 240 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. Een hoge ozonconcentratie is gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn aan luchtvervuling of lijden aan ademhalingsproblemen, in het bijzonder kinderen en ouderen.

Het KMI voorspelt voor de komende drie dagen nog altijd een gemiddelde minimumtemperatuur hoger dan 18°C en een gemiddelde maximumtemperatuur hoger dan 30°C. Er wordt ook voorspeld dat we zaterdag mogelijk het absolute temperatuurrecord zullen breken. Het vorige record dateert van 1947, toen er 38,8 graden werd gemeten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Record

In de nacht van woensdag op donderdag zaten we sowieso al met een record. Het was de warmste juli-nacht ooit . Een ook woensdag zelf hadden we al te maken met recordtemperaturen: het was, met voorsprong, de warmste 1 juli in meer dan 100 jaar. In Kleine Brogel was het 35 graden. Daarmee wordt het vorige record (uit 1952) met meer dan 1,2 graden geklopt. Ook ‘s avonds en ‘s nachts blijft het warm, met temperaturen hoger dan 18 graden.

Deze zomerse temperaturen zijn ideaal om te proeven van ijsjes, op zoek te gaan naar afkoeling in een zwembad of om te genieten van een avondlijk of nachtelijk terrasje . Maar de hitte heeft ook minder fijne gevolgen.

Zo is het waterverbruik in ons land door de hitte sterk toegenomen. De voorbije dagen steeg dat verbruik tot 25 procent extra. Dokters raden intussen ook aan om zeker voldoende water te drinken en de koelte binnen op te zoeken. 'Door je te verfrissen, kan je uitdroging niet voorkomen. De enige manier om dat te doen, is voldoende te drinken.'

Ozondrempel overschreden

Daarnaast werd woensdagavond in 21 van de 41 meetstations de ozondrempel overschreden. Ook donderdag zal de combinatie van luchtvervuiling, zeer warm en zonnig weer zorgen voor hoge ozonconcentraties. Door de opstapeling van luchtvervuiling de voorbije dagen kunnen de concentraties nog wat hoger oplopen, weet Ircel.En verwacht wordt dat de komende dagen de informatiedrempel zeker verder zal overschreden worden.

Het gaat om de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter, niet om de alarmdrempel (240 microgram per kubieke meter). Op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig blijft, is de kans groot dat de Europese informatiedrempel opnieuw overschreden wordt. De hoogste ozonconcentraties worden verwacht in het centrum en het oosten van het land. In het westen, waar de temperaturen lager zijn, zullen de concentraties lager zijn.

Mensen die gevoelig zijn aan luchtvervuiling, zoals kinderen, ouderen of mensen met ademhalingsproblemen, wordt afgeraden om ongewone lichamelijke inspanningen te doen. Dit in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Problemen in het buitenland

In Frankrijk zorgde het warme weer, of eerder de grote temperatuurschommelingen, voor een stroompanne. Zo’n 600.000 gezinnen kwamen zonder elektriciteit te zitten. Voorlopig zijn er in ons land nog geen problemen met de elektriciteitsvoorziening.

In Nederland rijden er dan weer minder treinen omwille van de hitte. Door het warme weer wordt het staal van de sporen heet waardoor het uitzet. Ook de spoorbruggen kunnen dan uitzetten waardoor ze niet meer open of dicht kunnen. Bij ons rijden de treinen nog wel, maar de NMBS voert wel extra controles uit om na te gaan of het staal van de sporen uitzet.

Brand

Daarnaast zorgt de hitte her en der ook voor brandjes of brandgevaar. Zo ging de alarmeringsfase voor brandpreventie in 45 natuur- en bosgebieden van de provincie Antwerpen van code geel naar code oranje, de op een na hoogste risicofase. Ook in de provincie Limburg geldt intussen code oranje omwille van verhoofd brandrisico. Het treinverkeer lag woensdag tussen Mechelen en Brussel-Noord ook een tijdje stil door een bermbrand.

Werken E40 vertraagd

Ook op de weg heeft de hitte een aantal gevolgen. Zo liggen de werkzaamheden op de E40 dit weekend stil. Door de hoge temperaturen moet de nieuwe asfaltverharding langer afkoelen dan voorzien. De hitte zorgt er namelijk voor dat het asfalt overdag een beetje opzwelt, waardoor het materiaal langer nodig heeft om voldoende af te koelen.

Op een aantal plaatsen in Vlaanderen is door de hitte ook het wegdek naar boven gekomen, zoals bijvoorbeeld op de Kalmthoutsebaan in Berendrecht, in Zwegevem, in Essen en in Diepenbeek.

Verdrinking

De hitte heeft in ons land ook al enkele slachtoffers gemaakt. In Charleroi stierven een broertje (4) en zusje (3) nadat ze, op zoek naar verkoeling, in een vijver waren gevallen. In Antwerpen verdronk een 18-jarige student in het dokwater. Hij was er samen met een tiental andere jongeren gaan zwemmen.

Het Agentschap voor Natuur & Bos waarschuwt intussen dat het verboden is om te zwemmen in de vele meanders, meren, vijvers en plassen in de natuurgebeiden in Vlaanderen. Het Agentschap benadrukt dat wie dit toch doet, heel wat risico's neemt. 'Je kan bijvoorbeeld besmet raken door dierlijke uitwerpselen en de koude onderstroom kan leiden tot verkrampte spieren, onderkoelingsverschijnselen en zelfs hartfalen', klinkt het.

Extra hittemaatregelen

Om festivalgangers zo goed mogelijk te beschermen tegen de hitte, nemen ook de festivals die dit weekend plaatsvinden, verschillende maatregelen. Zo wordt er extra water voorzien op onder andere Summerfestival en TW Classic.

Onweer

Voor wie de hitte moeilijk kan verdragen, is er ook goed nieuws: donderdag is er kans op onweer, vooral in het westen van het land. En ook aan de kust is het iets minder warm dan in de rest van het land. Een zeebries zorgt er voor wat meer afkoeling. De NMBS legt intussen ook extra treinen in richting de kust.

Nadat de hittegolf zaterdag piekt, is er zaterdagavond weer kans op warmteonweders. Zondag komt er een einde aan de hittegolf, al zal het met maxima rond 29 graden nog altijd erg warm blijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen