© BELGA

Gwendolyn Rutten was te veel afwezig in Vlaams Parlement: mes in haar vergoeding

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft in juni geen volledige parlementaire vergoeding van het Vlaams Parlement gekregen. Dat komt omdat ze onvoldoende aanwezig was bij de stemmingen in de plenaire vergadering. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. De woordvoerster van Rutten bevestigt en legt uit: “Het komt vooral door de afwezigheid aan het begin van de legislatuur toen Rutten als partijvoorzitter nog volop bezig was met de opstart van de regeringen. De laatste maanden was ze wel altijd aanwezig en mengde ze zich ook actief in de debatten, denk bijvoorbeeld aan het debat over de taxshift op Vlaams niveau.”

mige

Het Vlaams Parlement heeft een mechanisme om afwezige parlementsleden te ‘penaliseren’. Zo moet een parlementslid aan minstens 80 procent van de stemmingen in de plenaire vergadering deelnemen om recht te hebben op een volledige vergoeding. Is men minder aanwezig, dan verliest men een deel van die vergoeding. Wie tussen 70 en 80 procent aanwezig is, moet 10 procent inleveren en wie tussen 50 en 70 procent aanwezig is, verliest 30 procent. Is men minder dan de helft van de stemmingen aanwezig, dan verliest men 60 procent.

Het Vlaams Parlement houdt die aanwezigheden nauwgezet bij, maar grijpt nu voor het eerst deze legislatuur effectief in. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten kreeg - als enige van de 124 parlementsleden - voor de maand juni geen volledige vergoeding.

Volgens de partijwoordvoerster mag uit de ingreep niet afgeleid worden dat Rutten haar job als Vlaams parlementslid niet ernstig zou nemen. “Integendeel”, aldus Laure Stuyck. Ze is er ook van overtuigd dat Rutten in de toekomst boven de 80-procent drempel zal uitkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer