© EPA

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null

Duitsland schiet nieuw voorstel Tsipras af

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft nieuwe toegevingen voorgesteld aan de schuldeisers van Griekenland. Maar voor Duitsland komt de brief te laat en gaat hij niet ver genoeg. Tsipras geeft binnenkort een televisietoespraak.

Mits enkele aanpassingen wil de Griekse regering de meeste voorwaarden aanvaarden die op tafel lagen voor de gesprekken werden opgeblazen en een referendum werd aangekondigd. Voor Duitsland zijn nieuwe onderhandelingen niet mogelijk voor het Griekse referendum over de hervormingsvoorstellen.

Grieks verzoek

De Financial Times kon beslag leggen op een brief die Tsipras gisteravond stuurde aan de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds. In die twee bladzijden tellende brief gaat de Griekse premier dieper in op het Grieks verzoek van dinsdagavond voor een verlenging van het Griekse hulpprogramma.

In de brief zegt Tsipras dat zijn land de hervormingen van de btw zal aanvaarden met één uitzondering: hij vraagt een speciale korting te behouden van 30 procent voor de Griekse eilanden, waar goederen vaak moeilijk aangeleverd kunnen worden.

Wat de gevoelige pensioenhervorming betreft, vraagt Tsipras om aanpassingen die verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 tegen 2022 in oktober te mogen doorvoeren. Ook een speciale solidariteitsbijdrage voor armere gepensioneerden, trager wordt afgevoerd.

‘Geen basis voor onderhandelingen’

De Griekse premier schrijft dat zijn nieuwe amendementen ‘de robuustheid en de geloofwaardigheid van het hele programma respecteren’. Maar de brief wordt sceptisch onthaald bij de andere landen van de eurozone.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vindt dat de brief geen verduidelijking brengt en geen basis kan zijn voor ernstige onderhandelingen.

Griekenland de facto failliet

Het tweede hulpprogramma voor Griekenland verstreek afgelopen nacht, waardoor 16,3 miljard euro van de tafel verdween. Griekenland miste daarom ook de deadline voor zijn afbetaling van 1,6 miljard euro aan het IMF. Daarmee is Griekenland het eerste ontwikkelde land dat een lening van het IMF niet kan terugbetalen. De facto is het failliet. Het IMF spreekt dan over een betalingsachterstand. Er zijn slechts drie landen in dezelfde toestand: Soedan, Somalië en Zimbabwe.

Eerder voorstel

Gisteren pleitte de Griekse premier pleitte al voor een derde hulpprogramma. Daarbij zou het Europees noodfonds ESM geld lenen aan Griekenland zodat zijn land de komende twee jaar zijn schulden kan terugbetalen. Er moest ook een schuldherschikking komen, én een korte verlenging van het programma om een faillissement alsnog te voorkomen.

Maar de ministers van Financiën van de eurozone reageerden zeer terughoudend op dat verzoek. De Griekse minister Yanis Varoufakis bood bovendien aan het referendum van zondag te schrappen of campagne te voeren voor een ja-stem als er voor zondag een akkoord was op basis van wat Tsipras voorstelde.

Hij beloofde ook dat er een tweede brief zou volgen met nieuwe hervormingsvoorstellen. ‘Daarop schoten verschillende ministers in een colère’, zegt de ingewijde. Ze maakten zich kwaad over het onsamenhangende verhaal van de Grieken.

Teleconferentie

Om 17.30 uur volgt een teleconferentie van de eurogroep om de nieuwe voorstellen te bekijken. Gisteren pleitte de Griekse premier voor een derde hulpprogramma. Daarbij zou het Europees noodfonds ESM geld lenen aan Griekenland zodat zijn land de komende twee jaar zijn schulden kan terugbetalen. Er moest ook een schuldherschikking komen, én een korte verlenging van het programma om een faillissement alsnog te voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer