Direct naar artikelinhoud

NBC breekt met Trump na uitspraken over Mexicanen

De Amerikaanse zender NBC heeft besloten de Miss USA en Miss Universe-verkiezing niet uit te zenden, uit protest tegen beledigende uitlatingen van mede-organisator Donald Trump. Toen die zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen bekendmaakte, zei hij 'dat Mexico ons niet zijn beste mensen stuurt'.

NBC breekt met Trump na uitspraken over Mexicanen

,,Ze sturen ons de probleemelementen. Ze hebben drugs bij zich, ze verhogen de criminaliteit, het zijn verkrachters'', aldus de omstreden miljardair. Eén van de plannen die Trump wil realiseren als hij president wordt, is een muur tussen de VS en Mexico.

NBC verbreekt de samenwerking na zijn 'kleinerende uitlatingen over immigranten', liet het bedrijf weten in een verklaring. Trump keert ook niet terug als presentator van het programma Celebrity Apprentice, waarvan hij jarenlang het gezicht was. Zelf zegt hij dat hij daar is opgestapt vanwege de race om het presidentschap.

Trump liet zich de afgelopen jaren vaak scherp uit over immigratie en andere gevoelige politieke kwesties, wat NBC niet altijd goed uitkwam. Ook Univision, de belangrijkste Spaanstalige zender voor de latino-gemeenschap in de VS, verbrak al alle banden met de zakenman.

De organisatie van Miss USA en Miss Universe is een samenwerking tussen NBC en Trump. Die laatste verwijt de zender nu 'politiek correct' te willen zijn. Trump heeft laten weten dat hij de zender aan wil klagen wegens contractbreuk. Ook liet hij zich laatdunkend uit over Brian Williams, de NBC-presentator die op non-actief werd gesteld nadat zijn verslaggeving in twijfel werd getrokken. Trump is boos dat NBC zich wel achter iemand als Williams schaart, maar niet achter hem, 'iemand die zegt waar het op staat'.

Boycot
Mexico stuurt geen kandidaat naar de eerstvolgende verkiezing van Miss Universe, heeft het Mexicaanse tv-station dat de verkiezingen voor een kandidaat in het land organiseert bekendgemaakt. Trump is een van de organisatoren van de verkiezing.

NBC breekt met Trump na uitspraken over Mexicanen
NBC breekt met Trump na uitspraken over Mexicanen