Luister naar

Overdwars: Nationale vogel gezocht

Nieuws
Zijn Nederlanders huismussen? Of hoort de fuut meer bij het waterrijke Nederland? Het radioprogramma Vroege Vogels van de Vara en Vogelbescherming Nederland zijn op zoek naar de vogel die het meest bij het land past.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
dinsdag 30 juni 2015 om 03:00
Overdwars: Nationale vogel gezocht
Overdwars: Nationale vogel gezocht Vogelbescherming Nederland / Martin Hierck

Hilversum-Zeist

De Britten hielden al een vogelverkiezing. Zij kozen voor de roodborst. Een driftig vogeltje dat zijn territorium goed verdedigt. Nieuw-Zeeland en Frankrijk omarmden al veel langer geleden een vogel. De kiwi, een bijna blinde vogel die niet kan vliegen, is het nationale symbool van Nieuw-Zeeland en de haan is dat van Frankrijk. België heeft de torenvalk als nationale vogel, Luxemburg het goudhaantje en Denemarken de knobbelzwaan.

In Nederland gaat de strijd tussen de aalscholver, de fuut, de gaai, de koolmees, de kauw, de lepelaar, de knobbelzwaan, de ooievaar, en nog zestien andere vogels. Op de stemlijst staan geen huisdieren of vogels die hier vanuit andere landen geïntroduceerd zijn. ‘De haan is bijvoorbeeld een huisdier’, vertelt Marieke Dijksman van Vogelbescherming Nederland. ‘Onze ervaring met verkiezingen is dat bij een langere lijst mensen afhaken, vandaar dat we voor 24 vogels gekozen hebben’, vertelt Daniël Gulpers, redacteur van Vroege Vogels. ‘Over elke vogel op de lijst is goed nagedacht.’ De duif staat er bijvoorbeeld niet op. ‘Die stamt van de rotsduif af. Die leeft voornamelijk in bergachtige gebieden rond de Middellandse Zee en hoort daarom wat ons betreft niet thuis in het rijtje.’

Verder is geprobeerd een evenwichtige verdeling te maken tussen vogels die in weilanden, aan de kust, in het bos of in bewoonde gebieden voorkomen. Gulpers: ‘De bijeneter is een heel mooie vogel, maar komt hier nauwelijks voor. Als ze al broeden gaat het om een paar per jaar. Daarom is deze soort afgevallen.’ Gulpers kan zich voorstellen dat luisteraars een vogel missen. ‘We zullen zeker luisteren als een actiecomité voor bijvoorbeeld de fazant zich bij ons meldt.’ Gulpers weet zelf nog niet op welke vogel hij gaat stemmen. ‘Zoals ik er nu over denk, zou ik kiezen voor de gierzwaluw en de kievit. Je mag drie vogels kiezen. Wat de derde wordt, weet ik nog niet.’

Dijksman van de Vogelbescherming gaat voor de torenvalk. ‘Dat is mijn favoriete vogel. Waar ik ook in Nederland ben en of ik nu fiets of hardloop, ik zoek de lucht altijd af naar de torenvalk.’ De populatie torenvalken neemt in Nederland af. Nu zijn er nog vijf- tot zevenduizend broedparen.

De winnende vogel vliegt weg met eeuwig roem, maar als het aan Gulpers ligt gebeurt er meer. ‘Ik hoop dat die vogel meegenomen wordt in beschermingsprogramma’s of dat kunstenaars er door geïnspireerd worden.’

Stemmen kan tot 16 augustus op vroegevogels.vara.nl.. Daarna wordt de lijst ingekort en kan er opnieuw gekozen worden uit de tien populairste vogels. Begin november wordt de winnende vogel bekend gemaakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Kanters broer overleed aan kanker. Op het moment dat je hem nog noemt, of bij wijze van spreken een stoel voor hem aan tafel hebt staan, dan is hij er nog.'

Toen Wanda de Kanter rookte, droomde ze dat ze longkanker kreeg. Nu is ze een gevreesde anti-tabaksactivist

De supermarkt mag vanaf 1 juli geen sigaretten meer verkopen. Een overwinning, maar de tabaksindustrie wint ook terrein, ziet longarts Wanda de Kanter. ‘Ik heb als arts honderden mensen met longkanker begeleid tot de dood.’

De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.

Steeds meer kinderen bijziend

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig - oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld.

Demonstranten staan voor de deur van het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam.

Pro-Palestijnse mars van studenten door centrum Amsterdam, oproep om gebouwen UvA te bezetten

Een dag na het opbreken van een tentenkamp van pro-Palestijnse studenten bij de Roeterseilandcampus van de UvA, zijn er opnieuw demonstraties rondom de universiteit.

Bewoners keren terug naar het asielschip aan de Nieuwe Kade in Arnhem na een brand in februari dit jaar.

Arnhem gaat 'onevenredig' veel vluchtelingen huisvesten: 'We moeten af van die crisishouding'

De Gelderse hoofdstad gaat voor een periode van 30 jaar 1700 permanente opvangplekken creëren, 1000 meer dan de spreidingswet voorschrijft.

Prinses Amalia in 2022, op de eerste dag van haar studie aan de Universiteit van Amsterdam.

Prinses Amalia stopt met terugstorten van onkostenvergoeding wegens 'verrassende omstandigheden'

Prinses Amalia stopt per 1 januari 2025 met het terugstorten van de 1,5 miljoen euro onkostenvergoeding die zij jaarlijks van het Rijk ontvangt. Haar inkomen van 3 ton blijft zij wel terugbetalen tot het einde van haar studie.

Een Russische Iskander-raket.

Rusland kondigt oefeningen aan met tactische nucleaire wapens

Rusland heeft aangekondigd oefeningen te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken.