Luister naar

Politie onder druk na dood arrestant

Nieuws
Den Haag
Jeroen Visser redactie vk
dinsdag 30 juni 2015 om 03:00
Politie onder druk na dood arrestant
Politie onder druk na dood arrestant nos

De politie in Den Haag is onder grote druk komen te staan na de dood van een arrestant tijdens een popfestival, zaterdag in het Zuiderpark.

Op beelden van omstanders is te zien hoe de 42-jarige Mitch Henriquez uit Aruba bewusteloos raakt nadat hij met geweld overmeesterd is door agenten. Hij overleed zondagavond in het ziekenhuis.

Het dodelijke incident leidde maandag tot veel publieke verontwaardiging. Honderden twitteraars uitten hun woede over het geweld dat de politie bij de arrestatie heeft gebruikt. Zo schreef de bekende presentator Jörgen Raymann: ‘Ik ben fan van de politie, maar deze rotte appels …’ Maandagavond werd voor een politiebureau in Den Haag gedemonstreerd.

Critici verwezen naar de Verenigde Staten, waar de politie de laatste jaren meermalen in opspraak kwam nadat blanke agenten ongewapende zwarte mannen hadden gedood.

Zo gingen de beelden van de arrestatie van Eric Garner vorig jaar de hele wereld over. De 43-jarige Amerikaan werd in juli 2014 door de politie gearresteerd voor het verkopen van onbelaste sigaretten. Toen hij zich verzette, namen de agenten hem in de houdgreep, waarna hij overleed door verstikking. ‘Dit is de Nederlandse versie van #EricGarner’, schreef iemand.

Het incident veroorzaakte ook beroering op Aruba. ‘De beelden die Aruba via internet hebben bereikt, hebben de Arubaanse samenleving zeer geschokt’, schreef oppositiepartij Electorale Volksbeweging (MEP) aan premier Rutte. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) belde met premier Mike Eman om hem te verzekeren dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

De 42-jarige Mitch Henriquez uit Aruba was een van de dertigduizend bezoekers van het popfestival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark, waar De Dijk, UB40 en Duran Duran optraden.

Zeker is dat het rond 21.45, na het concert van UB40, misgaat. Maar waarom, is onduidelijk. Zo verklaart de zus van het slachtoffer, Lila, op de website masnoticia.com dat hij ‘gewoon aan het dollen was met zijn vrienden’.

Volgens het OM zou hij echter ‘stampij hebben gemaakt’ en hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Als de politie hem vervolgens wil aanhouden, verzet hij zich. ‘Daarom gebruikte de politie geweld.’

Een getuige beschrijft op Facebook hoe het volgens haar eraan toeging: ‘Bij de uitgang rende een hele groep agenten op hem af en besprong hem van achter. Hij viel op de grond en zeker zes agenten zaten op hem. Een agent met een knuppel bleef slaan op zijn hoofd en benen.’

De door omstanders gemaakte filmpjes laten alleen zien wat gebeurt als de arrestant al enige tijd op de grond ligt. Te zien is hoe Henriquez door zeker vier agenten in bedwang wordt gehouden. Even is te zien hoe Henriquez zijn been optilt, maar daarna beweegt hij niet meer. Als Henriquez even later door de agenten omhoog wordt getild, lijkt hij buiten bewustzijn te zijn. Een van de agenten controleert zijn hartslag om te kijken of hij nog leeft.

persverklaring

De beelden leidden ertoe dat het OM een zondag uitgestuurde persverklaring moest intrekken. Het OM schreef toen dat de man ‘onderweg naar het politiebureau onwel’ werd. ‘De agenten begonnen met reanimatie en een ambulance bracht de man in zeer kritieke toestand over naar het ziekenhuis.’

Maandagochtend werd die verklaring gecorrigeerd. Ja, de politie gebruikte geweld omdat de arrestant zich verzette. Maar: ‘Wat er vervolgens gebeurde, wordt nader onderzocht’. Volgens een woordvoerder van het OM was de eerste verklaring gebaseerd op ‘te summiere informatie’. Waar de informatie vandaan kwam, is een onderzoeksvraag.

Lila, de zus van het slachtoffer, verklaarde dat Henriquez bij aankomst bij het politiebureau al geen adem meer haalde. ‘Twee agenten hebben hem naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij hersendood verklaard. De arts heeft ons verteld dat het zeker geen natuurlijke dood was.’ Op door de familie vrijgegeven foto’s uit het ziekenhuis is te zien hoe het gezicht van Henriquez is opgezwollen en dat hij verwondingen heeft aan ogen en neus. ‘Op basis van de filmpjes zie je dat er mogelijk in het park al wat aan de hand is’, zegt een woordvoerder van het OM. ‘Maar het is nog te vroeg om te oordelen, we kennen de doodsoorzaak nog niet.’

Raadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij vroeg zich maandag onder meer af waarom de politie niet meteen een ambulance heeft gebeld. Ook wil ze een onderzoek naar ‘de cultuur binnen het Haagse politiekorps met betrekking tot het gebruik van geweld en etnisch profileren’.

Eerder werden Haagse politieagenten beschuldigd van etnisch profileren; het zonder reden mensen staande houden vanwege hun achtergrond of huidskleur. Leidse criminologen deden hier in 2012 onderzoek naar, maar vonden er geen bewijs voor.

Volgens PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is dat verband te ver gezocht. ‘Dit heeft daar niks mee te maken. Er was een feest en er is iets geëscaleerd. Er moet nu een grondig onderzoek komen.’

Inmiddels is de rijksrecherche is begonnen met het onderzoek. Vandaag wordt sectie verricht om de doodsoorzaak vast te stellen. Duidelijk is al dat het slachtoffer geen wapen bij zich had. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’