Direct naar artikelinhoud

Investeerder Boekhoorn verliest miljoenen op TMG

Zijn avonturen in krantenland moet superinvesteerder Marcel Boekhoorn met miljoenenverliezen bekopen. Nadat hij door zware verliezen moest stoppen met de uitgave van het gratis dagblad De Pers, moet hij nu ook definitief een miljoenenverlies slikken op zijn investering in De Telegraaf Media Groep (TMG).

Exterieur van de Telegraaf Media Group.Beeld anp

De Hoge Raad heeft in hoogste instantie besloten dat hij geen geld terugkrijgt voor het verlies op zijn aandelenpakket in TMG dat nog maar eenvijfde waard is van waar hij het in 2008 voor kocht. Dat blijkt uit een cassatie-uitspraak die de Hoge Raad vrijdag op internet heeft gezet.

Boekhoorn had een schadeloosstelling geëist van mede-investeerder Frank Botman van Cyrte, die nu nog altijd grootaandeelhouder is van De Telegraaf. Hij beweerde dat ze samen hadden besloten de investering te doen en dat Botman hem een put-optie had verleend waardoor hij minimaal altijd hetzelfde bedrag zou terugkrijgen als de aankoopprijs. Botman heeft dit steeds ontkend.

De rechtbank en het hof in hoger beroep wezen de claim al eerder af. Nu heeft de Hoge Raad het arrest bevestigd. Hiermee wint Cyrte de zaak.

Marcel Boekhoorn (m), Qoute-hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum (l) en Martin Heegman van Mercedes Benz Nederland tijdens de allereerste Quote Awarduitreiking in Amsterdam in 2012.Beeld anp

De Pers

Cyrte, dat voor 15 procent van Botman is en voor 85 procent van Delta Lloyd, bouwde tussen 2007 en 2009 een belang van 20,06 procent in TMG. Botman vroeg Boekhoorn - volgens hem tijdens een ontmoeting op het herentoilet - in 2008 of hij ook mee wilde doen, zodat ze samen TMG van de beurs zouden kunnen halen en met winst door verkopen.

Botman zei dat de koers van De Telegraaf ondergewaardeerd was en dat die investering hem ook nog de mogelijkheid bood om zijn toenmalige gratis krant De Pers bij TMG onder te brengen. De Pers leed op dat moment al grote verliezen. Boekhoorn kocht daarop ruim 2,5 miljoen aandelen TMG voor 53,8 miljoen euro - een belang van 5 procent. Cyrte zou daarbij in november 2008 aan Boekhoorn hebben beloofd de aandelen voor minimaal 24 euro per stuk bij hem af te nemen als de plannen om TMG van de beurs te halen zouden mislukken. Dat was 6 miljoen meer dan de koopprijs.

Telefoongesprek

Boekhoorn wees daarbij op notarieel vastgelegde getuigenverklaringen van een telefoongesprek in de auto: 'Ik heb [verweerder 2] onder meer horen zeggen dat [eiser] altijd zijn pakket TMG bij [verweerder 2] kwijt kon tegen de kostprijs.' Cyrte noemde die verklaringen onbetrouwbaar en kreeg gelijk van de rechter die op 6 april 2011 oordeelde dat Boekhoorn geen poot had om op te staan omdat 'onduidelijk was in welke bewoordingen zoiets zou zijn verstrekt'. Twee jaar later bevestigde het Hof dat vonnis. Maar Boekhoorn vond dat het oordeel van het Hof niet voldoet aan 'behoorlijke rechtspleging'. De Hoge Raad oordeelt nu dat de rechter vrij is in de waardering van de bewijsmiddelen en vindt de cassatie ongegrond.

Frank Botman noch Marcel Boekhoorn was gisteravond bereikbaar voor commentaar.