Direct naar artikelinhoud

Roemloos einde van rijke trainersloopbaan

Guus Hiddink dacht het laatste hoofdstuk van een mooi trainersboek zelf te mogen schrijven. Hij wilde nog twee jaar het Nederlands elftal leiden en vervolgens na een mooi EK met opgeheven hoofd plaatsmaken voor Danny Blind, zijn rechterhand bij Oranje. Zijn rentree bij de nationale ploeg eindigde echter roemloos, zelfs een jaar eerder dan de bedoeling was.

Roemloos einde van rijke trainersloopbaan

De tweede termijn van Hiddink bij het Nederlands elftal mag gerust mislukt worden genoemd. De nummer drie van het WK van vorig jaar haalde onder de opvolger van Louis van Gaal tien punten uit zes EK-kwalificatieduels. Voor het eerst sinds 2002 is plaatsing voor een groot toernooi nog lang niet zeker.

Verward
Hiddink leek in het afgelopen jaar in de verste verte niet op de trainer die Oranje op het WK van 1998 liet schitteren. Hij oogde verward soms, sprak zichzelf tegen en maakte strategische fouten. Vanaf het begin ging er veel mis. 'Je denkt toch niet dat we tegen een ploeg als Tsjechië vijf verdedigers nodig hebben', zei hij na een oefennederlaag tegen Italië (2-0). Vijf dagen later ging Oranje met vijf verdedigers onderuit in Praag (2-1).

De oud-trainer van PSV, Fenerbahçe, Valencia, Real Madrid, Real Betis, Chelsea en Anzji en de nationale ploegen van Zuid-Korea, Australië en Rusland wekte al snel de indruk het niet meer te weten. Dan weer Daryl Janmaat rechts in de defensie, dan weer Gregory van der Wiel. Nigel de Jong werd in maart nog overladen met complimenten maar werd vervolgens niet geselecteerd. 'Mijn spelers moeten een wedstrijd doodmaken', zei Hiddink begin deze maand na de oefennederlaag tegen de VS (3-4). De bondscoach was kennelijk vergeten dat hij het was die in de slotfase voor drie aanvallende middenvelders koos.

Koeman
Bert van Oostveen verkoos Hiddink boven Ronald Koeman, die afgelopen seizoen positief verraste met Southampton. Binnen twee maanden was de directeur betaald voetbal van de KNVB kennelijk zo van zijn eerste keus geschrokken dat hij zich na een nederlaag tegen IJsland (2-0) liet ontvallen dat het hoog tijd was voor een snelle evaluatie. Hiddink mocht verder maar verbond vervolgens zelf zijn toekomst bij Oranje aan de uitslag van het thuisduel met de Letten.

Oranje won (6-0) en zo kreeg Hiddink weer een half jaartje om zijn ploeg succesvol te maken. Maar de geboren Achterhoeker bleef voor twijfel en onzekerheid zorgen, onder meer met raadselachtige uitspraken. De KNVB verschafte maandag dan eindelijk de duidelijkheid waarop Hiddink zelf misschien ook wel wachtte. Hij kan en mag dan toch eindelijk met pensioen.

Roemloos einde van rijke trainersloopbaan