Direct naar artikelinhoud

Danny Blind wacht zware taak bij Oranje

De KNVB moet zijn aanstelling nog bekendmaken, maar vrijwel niemand twijfelt eraan dat Danny Blind de nieuwe bondscoach wordt van het Nederlands elftal. De oud-Ajacied moet het kwakkelende Oranje naar het EK volgend jaar in Frankrijk leiden. De 53-jarige Zeeuw krijgt het door vervroegde vertrek van zijn 'baas' Guus Hiddink een jaar eerder dan gepland voor het zeggen in Zeist.

Danny Blind wacht zware taak bij Oranje
Beeld anp

Het leek eerder deze maand in de aanloop naar de uitwedstrijd van Oranje tegen Letland (0-2) alsof Blind al wist dat hij voor een snelle promotie bij de nationale ploeg stond. De assistent profileerde zich nadrukkelijk op de trainingen en leefde vurig mee tijdens de wedstrijd. Dat was een groot verschil met de eerste verloren duels onder Hiddink tegen Italië (2-0) en Tsjechië (2-1), toen hij een gelaten indruk maakte.

Het is de grote ambitie van Blind om de nationale ploeg te leiden. Om die reden weigerde de 42-voudig international vorig jaar na het WK als assistent met Louis van Gaal mee te verhuizen naar Manchester United. De oud-aanvoerder van Ajax wilde liever aan de hand van de ervaren Hiddink meelopen om hem vervolgens op te volgen. De KNVB heeft ook alle vertrouwen in Blind. Anders is het niet te verklaren dat directeur Bert van Oostveen vorig jaar rond de aanstelling van Hiddink al verklapte dat Blind de nationale ploeg na het EK in Frankrijk zou gaan leiden.

Assistent
Als hoofdtrainer heeft de vader van middenvelder Daley nooit laten zien dat hij geknipt is voor de functie van bondscoach. Na zijn loopbaan als speler droeg Blind alleen ruim een seizoen bij Ajax eindverantwoording. Blind won de nationale beker, eindigde teleurstellend als vierde in de reguliere competitie, maar loodste zijn geliefde club via de play-offs alsnog naar de voorronde van de Champions League. De leiding van Ajax had weinig vertrouwen in de oud-aanvoerder en besloot hem te ontslaan. Blind werkte daarna als technisch directeur bij Sparta en Ajax, voordat Van Gaal hem benaderde voor de functie van assistent bij het Nederlands elftal.

Als rechterhand van de falende Hiddink draagt ook Blind verantwoordelijkheid voor de slechte resultaten van Oranje in de EK-kwalificatie. Zeker omdat hij erg invloedrijk was bij het samenstellen van de selecties en bij de opstellingen. Nu Hiddink zich ernstig vergist heeft in de functie van bondscoach, kan de KNVB niet meer om Blind heen. Veel geschikte kandidaten zijn ook nu niet beschikbaar en toen de gretige Ronald Koeman zich vorig jaar nadrukkelijk aandiende, koos Van Oostveen voor de bekritiseerde constructie met Hiddink en Blind.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie